Сега четете
Преглед на печата 22.03.2016г.

Преглед на печата 22.03.2016г.

news_pressПеевски обяви, че спира бизнеса си в България, четем на първите страници на ДУМА, 24 ЧАСА и други печатни издания. Депутатът се е решил на тази стъпка „заради необоснован натиск и негативна кампания“, обяснява МОНИТОР. „Пеевски продаде официалния си дял в „Булгартабак“ на офшорка, свързана с …. Пеевски“, пише в заглавие КАПИТАЛ DAILY. Вече над 90 процента от собствеността в холдинга е скрита зад компании с неясен собственик, отбелязва вестникът.
„В България корупция по високите етажи няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици. Тези и други басни и небивалици наговори вчера премиерът Бойко Борисов в пространно интервю по Нова телевизия“, пише вестник СЕГА в челния си материал.

Турският сайт Хабер Гюндже, цитиран от „24 часа“ публикува списък с имена на 143 български граждани със забрана да влизат в Турция.  Те са политици, духовници,  настоящи и бивши кметове, както и настоящи и бивши общински съветници. Сред имената са Ахмед Доган, Делян Пеевски, Юнал Лютви, Осман Октай, Емел Етем, Мехмед Дикме, Четин Казак, бургаските политици Несрин Узун и Дурхан Мустафа, както и бившият мюфтия Недим Генджев.  Списъкът, който пусна турският сайт Хабер Гюндже с имена на 143 български граждани със забрана да влизат в Турция, е абсолютно фалшив. Това обясни пред „24 часа“ лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който според опозиционната медия е също със забрана да влиза в страната. „В списъка има и починали хора. Той е подхърлян от миналата година в Турция, но е фалшив“, категоричен е Исмаилов.

Трима висши чиновници ще загубят постовете си, а Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ ще бъде закрита, пише СТАНДАРТ. До дни ще бъде уволнен и шефът на управителния съвет на компанията Асен Антов и двамата му заместници. Причината са търговете за строителство на отсечки от магистрала „Хемус“, спрени от премиера. Двете поръчки са оскъпени с общо 150-200 милиона лева.

Социалното ведомство е отделило 720 000 лева за десет луксозни автомобила. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът, информира „Всеки ден“. Новите возила трябва да заменят купените през 2009-а година. Според детайлите на обществената поръчка само няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената. Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. А двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели. От министерство обаче държат да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия, четири по четири и задължително черен металик. Кандидат-доставчиците получават допълнителни точки при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.

Вижте и

Половината от сиренето и кашкавала на пазара са имитации. В тях има много малко мляко и предимно растителни мазнини, твърди ТРУД, като цитира председателя на Асоциацията на млекопроизводителите в България Димитър Зоров. Бизнесът предлага у нас да се забрани производството на имитиращи продукти, а сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко, допълва вестникът.  Фирми препакетират гауда и евтини сирена от Европа, които предлагат за български кашкавал, обясни още Зоров. Това е стока, която няма къде да се продаде в Европа защото е с ниско качество или липсва пазар за нея заради руското ембарго. За да я изхвърлят, чуждите компании трябва да платят на екарисажи, затова предпочитат да я продадат на външни пазари.

2015 година е била най-силната на пазара на труда от началото на кризата, сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от 24 ЧАСА. Броят на заетите се е увеличил с над 50 хиляди през миналата година, а коефициентът на заетост се е покачил с 1,1 на сто до 49,1 на сто от хората на възраст над 15 години, сочи вестникът във водещия си материал.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре