Когато Светла Бъчварова-Пиралкова е била начело на Селскостопанската академия тя е сключила сделка, с която е ощетила звеното с 1,3 млн. лв. Грозят я от 3 до 10 г.

Поредно искане за депутатски имунитет внесе главният прокурор в Народното събрание. Този път то е за снемане на защитата на Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП, съобщиха от главното обвинение.

Искането за имунитета на депутата, е за да може

Пиралкова да отговаря пред съда за неизгодна сделка за над 1 милион лева,

сключена през 2009 година. По-късно Сотир Цацаров заяви, че

за това престъпление се предвиждат от 30 до 10 г. затвор.  

По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила  неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията –  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 НК.

Тя била начело на ССА за три години от 2008 до 2011 г.

Академията е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

Сегашният депутат е сключила договор за ползване на 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна за 1,80 лева на декар, а реалната стойност е от 70 до 80 лв.

Източник: vesti.bg