Сега четете
Артър Конан Дойл

Артър Конан Дойл

e3823fe2e02931eee83f491ba1ee32af_L
Животът е безинтересен, вестниците са банални. Храбростта и рамантиката  като че ли завинаги са си отишли от пристъпния свят.

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (на английски: Sir Arthur Ignatius Conan Doyle) е британски писател, автор на романи и разкази. Той е известен най-вече като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.

Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл – архитект и художник. Той е 3-то поред от 10 деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.

Ученическите години на писателя преминават в имението Стонихърст (графство Ланкашър) сред „мрачните кули и стени“ на подготвителното училище Ходер, а после и в самия йезуитски колеж (1869 – 1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач.

Упорит и прилежен студент – такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет (1876 – 1881), където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина (на английски: bachelor of medicine). Малко известно е, но Артър Конан Дойл по професия е офталмолог. В периода 1882 – 1890 опитва да започне лекарска практика, но без особен успех. През 1882 година отново предприема плаване, този път към Западна Африка.

От 1891 г. Конан Дойл изоставя лекарската професия и основното му занятие става литературата. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите със своята наблюдателност и умението си с помощта на „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните житейски загадки. Така се появява знаменитият Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност.

През 1885 г. Конан Дойл се жени за Луиза Хокинс, която страда от туберкулоза и умира през 1906. През 1907година се жени за Джин Леки. Има 5 деца: 2 от първата си жена – Мери и Кингсли, и 3 от втората – Джин, Денис и Адриан.

Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 г. в своя дом в Кроубъроу (на английски: Crowborough(Съсекс).

Синът на писателя Адриан Конан Дойл написва биографията на баща си със заглавие „Истинският Конан Дойл“. Той пише: „Самата атмосфера в дома била пропита с рицарски дух. Конан Дойл научил да разпознава гербовете много по-рано, отколкото да разпознава латинските спрежения.“

Негови съвременници са Брам Стокър, Оскар Уайлд, Джордж Бърнард Шоу, Джоузеф Конрад, Джером К. Джером, Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс и Джон Голсуърти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре