Отвлечен в Сирия японски журналист се появи на видео в интернет (ВИДЕО)

Правителството на Япония потвърди автетичността на записа с отвлечения журналист Джумпей Ясуда, предаде ТАСС. В интернет бе разпространен видеоматериал, за който се смята, че е бил отвлечен в Сирия, съобщава националната информационна агенция Киодо. За видеото на пресконференция потвърди и генералният секретар на кабинета Есихид Суга.

“Ние смятаме, че не става въпрос за откуп”, казват от кабинета. Записът бил разпространен чрез социалната мрежа Фейсбук. Човекът, който първи е публикувал видеото, твърди, че го е получил от сирийския клон на терористичната мрежа Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Мъжът на записа се обръща към своето семейство на английски език, като казва на своите близки, че ги обича. Той се представя за Джумпей Ясуда и заявява, че има рожден ден на 16 март. Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга потвърди автентичността на записа. До момента не са отправяни каквито и да било искания за откуп за Ясуда, посочи Суга.

42-годишният журналист изчезнал през юни миналата година, след като влязъл в Сирия от Турция. През април 2004 г. Ясуда бе отвлечен в Ирак от ислямисти, които го взели за американски шпионин, припомня ТАСС. Похитителите му го освободиха три дни по-късно.