Сега четете
Преглед на печата за 11 март

Преглед на печата за 11 март

Нови 35 млн. евро за млади предприемачи

В. Сapital daily

След като за три години инвестираха над 20 млн. евро в стартиращи компании, Eleven и LAUNCHub се променят и порастват. Те скоро ще имат свеж ресурс за инвестиции от около 35 млн. евро през следващите 2-3 години. Леко се променя и стратегията им – двата фонда ще са по-селективни, ще финансират по-малко компании, но с по-големи суми.

Eleven вече подновява подбора – от днес до края на април те набират първите идеи на предприемачи. Ресурсът на Eleven 2.0, който ще е набран до средата на годината, ще е 15 млн. евро. Очакванията са две трети да дойдат от институционални инвеститори, а останалата една трета от частни. „Очакваме най-късно до май или юни да сме приключили напълно с набирането на капитала и веднага след това да започнем да инвестираме в стартиращи компании“, казва Ивайло Симов, един от съдружниците в Eleven.

Отново до юни нов капитал от 18-20 млн. евро ще е привлякъл и LAUNCHub. При този фонд срокове за подаване на проекти няма, кандидатстването става по всяко време.

Общините ще получават по-малко пари при злоупотреби с поръчки

В. Сега

Общините ще бъдат глобявани за нарушения при обществените поръчки, особено при повтарящи се грешки и умишлени злоупотреби с държавни пари. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на европейските фондове Томислав Дончев. Вчера той участва в дискусия на Камарата на строителите в България по новоприетия закон за обществените поръчки.

Механизмът за налагане на санкции и новият модел на финансов контрол тепърва ще се обсъждат и разработват. Но от думите на Дончев стана ясно, че реално става дума за орязване на годишната субсидия от държавния бюджет към общините.

Сметната палата се усъмни в два конкурса на СЕМ

В. Сега

Съветът за електронни медии (СЕМ) е извършил нарушения и в двете си обществени поръчки от 2013 г., става ясно от публикувания вчера ревизионен доклад на Сметната палата. Нередностите обаче не са големи и процедурите са изрядни нормативно, констатираха одиторите. Проверката обхваща периода от януари 2013 до юни 2014 г.

Първата поръчка е за поддръжка, обслужване и оптимизиране на интегрираната система за мониторинг на СЕМ. „В публичната покана е поставено изискване участниците да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон, които имат в предмета си на дейност IT услуги. По този начин необосновано е ограничено участието на лица, които не отговарят на това условие, но биха могли да изпълнят конкретната обществена поръчка“, констатира палатата.

Над 270 млн.лв. от домашна ракия потъват в сивата икономика

Вижте и

В. Стандарт

Производителите на домашна ракия у нас прибират поне 370 милиона лева чиста печалба и ощетяват държавата с минимум 200 млн. лева акциз и 74 млн. ДДС всяка година

„Арестуваха“ още три тона нелегална ракия. В последните три дни бяха заловени общо 4 000 литра домашна ракия, с които държавата е ощетена с минимум 18 000 лева акциз и 6000 лева ДДС. Три хиляди литра нелегална ракия задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група при проверка в с. Варвара, обл. Пазарджик. В депото са открити както резервоари с алкохол, така и вече готови за пласиране разфасовки. Митническите служители направили находката в таванско помещение на частен дом, разположен точно до търговски обект. Изловени са два еднотонни резервоара, 1000 еднолитрови пластмасови бутилки и 30 туби по 11 литра, пълни с течност с мирис и характеристики на етилов алкохол.

Показваме БГ занаяти и вино в Берлин

В. Новинар

Страната ни ще блесне с традиционни български занаяти, както и с фолклорната си магия на международно туристическо изложение в Берлин, което се провежда от 9 до 13 март в германската столица. Посетителите на експото ще имат възможност да опитат и селекция от най-добрите родни вина.

По време на тазгодишното издание България ще участва за поредна година в стратегията за развитие на Дунавския регион – кампанията включва посещения на журналисти и професионална публика на българския щанд, както и участие в традиционния Дунавски салон

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре