newspaper_press1Първият опит за избор на ново ръководство на най-важния регулатор в държавата – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пропадна и сега депутатите ще започнат нова процедура, пише „Капитал дейли“. Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател – номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков, оттегли кандидатурата си, а два дни по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му няма да участва в избора. Започването на нова процедура за подбор е добра новина, тъй като в първата внесените кандидатури бяха малко и, меко казано, слаби. Много от предложените 11 кандидати бяха без опит в областта, със спорна биография или чисто партийни кандидатури.

В МВР цари пълен хаос, незнание и липса на стратегия в строежа на оградата с Турция, информира вестник „Сега“. Това стана ясно по време на вчерашното изслушване в комисията по вътрешна сигурност на зам.-министъра Филип Гунев, Гранична полиция и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Никой от поканените не успя да даде на депутатите окончателна информация колко ще е дълга оградата и колко ще струва на държавата изграждането й. До този момент цената е 100 млн. лв. Те обаче няма да са достатъчни за изграждането на планираните 132.5 км. Въпреки осигуреното финансиране малко участъци са готови и депутатите смъмриха МВР за сериозното забавяне.

Основната новина от съвета в Брюксел по въпроса за бежанците е, че няма договорка, смята „Стандарт“. Предложението на Европейската комисия очевидно не е било прието. Страните членки на ЕС не са успели да излязат с общо решение по германското предложение, а турското предложение също не е било прието. Тези 3 елемента: на ЕК, на страните членки на ЕС и на Турция, трябва да бъдат комбинирани в общ компромис, който да бъде приет на 17 март, когато ще е редовният Европейски съвет. Това е важно по няколко причини. Първо, изглежда Брюксел не може в момента да наложи нито един компромис  и второ, германската идея, че може да се постигне пробив в отношенията с Турция, няма достатъчно подкрепа сред страните членки. Новината, че така ще се спре потока от бежанци, е засега ПР действие.

И още една тема от вестник „Сега“. От хаос до пълен блокаж на здравната система може да е резултатът от отменените от Конституционния съд текстове, с които се разделя пакетът, поет от здравната каса, на основен и допълнителен. Промяната е ключова за реформата на здравния министър Петър Москов. Във вторник обаче КС, сезиран от депутати от БСП и ДПС, отмени текста от Закона за здравното осигуряване, според който здравната каса плаща за лечение по основен и допълнителен пакет, които се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Разпоредбата касае всяко лечение, покрито от касата, освен лекарствата за домашно лечение и медицинските изделия. Засега КС не е публикувал официални мотиви за решението си.

След като Петър Москов категорично отказа да напусне тъмносините редици и след като не подаде оставка след връщането на част от здравната реформа от Конституционния съд, Радан Кънев е намерил начин как да го изключи от ДСБ, съобщава „Труд“. Това ще стане възможно, след като бъдат приети промените в устава на формацията. В тях е записано, че районните организации имат решаваща роля за съдбата на партийните членове. В момента решението за изключване на врагове с партиен билет се взема от националния арбитраж на ДСБ. Радан Кънев се опитва да накара Москов сам да си тръгне още от декември. Тогава той събра актива на тъмносините в Поморие, за да обяви решението си за минаване в опозиция. Здравният министър бе призован да подаде оставка, но не го стори. Москов даде да се разбере и вчера, че няма да си ходи въпреки решението на КС.

Учени от БАН искат легализиране на индустриален коноп за употреба в лекарската и строителната индустрия, пише „24 часа“. В момента канабисът не може да се ползва в двете индустрии – според Закона за контрол върху наркотичните вещества е позволено да се сади само за производство на семена и за фураж. Професорите са внесли предложението си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според специалистите от академията например с индустриален коноп може да се произведат лекарства срещу епилепсия. Лечебно било действието и на конопеното масло. В строителството пък конопът можел да се използва за производството на тухли.

Три месеца преди началото на летния сезон у нас има нова вълна от разпродажби на хотели по морето, показа проучване на „Новинар”. Собственици на работещи комплекси масово се отказват от бизнеса си и търсят купувачи, често на завишени цени. Много от обектите са били лошо управлявани, с остаряла база и нефункционални. В момента има бум на предложения за покупка на хотели по цялото Черноморие – Созопол, Слънчев бряг, Каварна, Балчик, Приморско, Поморие, Синеморец и др. По думите на експертите има и обекти с неадекватна стойност – продават се по-скъпо, отколкото реално струват. Някои от комплексите са планирани като строителство много отдавна и в момента не могат да отговорят на по-модерните изисквания. Сред предложенията е хотел в Обзор за 1 200 000 евро.