Сега четете
Преглед на печата 09.03.2016г.

Преглед на печата 09.03.2016г.

pregled na pechataЗатварянето на „балканския път” за имигрантите остава сред водещите теми на вестниците и днес. Европейският съюз до края на март ще отпусне първата част от обещаните на Турция три милиарда евро, за финансиране на съответните проекти в рамките на плана за борба с мигрантската криза, пише в заключителния документ от срещата на ЕС, цитиран от вестник „Труд“. Турция се надява на прилагане на либерализацията на визовия режим с шенгенската зона до края на месец юни, каза в същото време турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция след срещата ЕС-Турция в Брюксел. ЕС и Турция са постигнали споразумение по общите принципи на плана за справяне с мигрантската криза по време на Срещата на върха в Брюксел, но са отложили последното решение, съобщава Би Би Си.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обясни, че нелегалните мигранти, които пристигат в Гърция, ще бъдат връщани в Турция. За всеки върнат мигрант, Турция иска ЕС да приема сирийски бежанец на базата на „един за един”, предлагат по-голямо финансиране и напедък в интеграцията към ЕС. Балканският маршрут, по който много бежанци попадаха в страните от Европа, спира своето съществуване, заяви още Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин да се стигне в Европа ще бъде чрез легални канали.

Имигрантите в Гърция и Турция не приемат сделката ЕС – Турция, съобщава „Дневник“. „Ще останем тук, дори ако трябва да умрем“, казва Кадрия Ясем, 25-годишна сирийка от Алепо. Тя и още поне 13 000 души са се струпали в хаотично издигнатите палатки и навеси в Идомени на границата между Гърция и Македония. Кадрия носи 4-месечното си бебе, което според нея се нуждае от лекар. „Моля ви, отворете границата, поне за децата“, добавя тя пред „Ройтерс“.

Бежанци и имигранти, блокирани в калното поле, настояват, че ще продължат към Западна Европа. По т.нар. балкански коридор в момента на различни места са блокирани хиляди хора. В лагера до село Идомени по няколко пъти на ден избухват сбивания – предимно за дърва, вода и храна.

Проблемите на  на здравната реформа също са сред актуалните теми на всекидневниците в сряда. С 11 гласа срещу един Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет, информира „Стандарт“.  Това беше една от основните идеи на министър Петър Москов за реформа в здравеопазването, но тя беше остро критикувана в пленарната зала и в последствие оспорена от опозицията в съда след приемането й. Определението за разделянето на пакетите е напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите, пише „Правен свят“. Според съда текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.

Българите могат да са спокойни, че въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните“, написа по-късно във фейсбук Миков, цитиран от  „Труд”.

Вижте и

Напрежението между ГЕРБ и РБ, както и вътре в блока също намира място на страниците на днешния печат.  Радан Кънев искал от премиера смяна на главния прокурор, пише „24 часа“. “ ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ”, казва Борисов в интервю за електронното издание „Медиапул“. Оставал само ВАС. “Те се ръководят от хора, които не се крият, че са близки с определени медии и определени хора”, допълва премиерът. Лидерът на ДСБ е искал от премиера смяна на главния прокурор Сотир Цацаров.

Столичната община спря обществената поръчка за ремонта на площад България около НДК, научил „Монитор“. Търгът за 2,4 млн. лв. е спрян още на 1 март. В мотивите е записано, че е била подадена само една оферта и това е причината търгът да бъде спрян. Предстои общината да прецизира условията за участие и изискванията към участниците, след което ще обяви търга отново.  През миналата година общината инвестира над 11 млн. лв. за ремонт на парка около двореца. При хода на ремонта обаче се оказа, че подлезът при площад България няма хидроизолация и ще трябва да се ремонтира отделно. Финансирането беше осигурено от приключилата вече ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Крайният срок за дейностите по парка беше неколкократно удължаван, а накрая бяха наложени и санкции за над 600 000 лева на изпълнителите заради дефекти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре