Сега четете
Ще спре ли Турция притока на емигранти към Европа?

Ще спре ли Турция притока на емигранти към Европа?

1441398_644135762305872_1625842137_nЕвропа иска много от Турция, но и Турция иска много от Европа, но въпросът е кой колко и какво може да даде. Всички ще се опитат да решат проблема. Това каза в предаването „Тази сутрин” българскитя посланик в Турция Надежда Нейнски.

Турция успя да постигне удвояване на помощта до 6 млрд., което трябва да се изплати до 2018г. като думите на Давутоглу те са в посока на това, че те ги искат за бежанците и от гледна точка на солидарност за споделяне на една голяма хуманитарна трагедия, допълни Нейнски.

Според нея интересен е начинът, по който ще се води битка с нелегалните имигранти и с трафика на хора. Турция приема всички нелегални имигранти, които атакуват Егейско море и бреговете на Гърция и от там минават по балканския път за Европа, срещу всеки нелегален приет от тях имигрант, те ще изпращат по един легален имигрант в Европа със самолет. Като кандидатите за легално убежище трябва да отговарят на условията, обясни българският посланик.

„Едно от нещата, които Турция успя да извоюва е въвеждането на безвизов режим за пътуването на нейните граждани от юни, а не от октомври, както се предвиждаше първоначално. До юни ще се види дали как действа реадмисията и дали ще заработи този механизъм изобщо. Онова, което не успяха в Турция да постигнат, е прякото обвързване на борбата с трафика на хора с членството на Турция с ЕС, каза още Надежда Нейнски.

„ЕС прие да се ангажира да отваря нови глави, но без ясен ангажимент за броя на главите, което е било ключово в турските медии, допълни още посланикът ни в Турция.

Направи се едно голямо усилие, това е кредит на доверие и от двете страни. Никой не може да даде пълни гаранции на другата, че ще изпълни ангажиментите, но има една надежда и от двете страни, че тези ангажименти ще бъдат спазени”.

Турция подчерта и ролята на НАТО в подкрепата на Фронтекс в борбата с нелегалните имигранти, които минават през Егейско море.

Беше поставен въпросът за свободата на медиите в Турция, като Туск изрично спомена по време на пресконференцията, че свободата на словото ще е предмет на оценка по време на процеса на преговорите, каза посланикът.

Вижте и

Мина се по целия дневен ред, по всички точки от двете страни и преговорите на този етап достигнаха до едно приемливо и за двете страни споразумение.

Коментираше се и темата за т.нар. балкански маршрут. Беше постигнато споразумение да се помогне на Гърция за защита на границите си и за тези горещи точки, да се направи преглед на бежанците, да се види кои са нелегални, кои са легални, да се направи едно структуриране, което се надяваме да успокои до голяма степен Гърция.

По думите на Меркел се очаква до края на годината да се прекрати временно възстановения контрол по вътрешните граници на съюза и да се спре прехвърлянето на бежанци от една страна в друга по балканския маршрут, заяви Надежда Нейнски.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре