5gisnot4g1Най-голямото в света търговско изложение, фокусирано върху мобилната индустрия, приключи в Барселона, а най-обсъжданите теми на него бяха виртуалната реалност (VR) и 5G мрежите. Със сигурност голям интерес предизвикаха обявяванията на новите флагмански смартфони на големите в бранша като LG, Huawei, Samsung и Sony, но VR оборудването бе ярката звезда на MWC 2016. HTC обяви цена за платформата Vive, а LG и Samsung разкриха конкурентни 360-градусови камери. LG пусна и VR каска, която да се конкурира с Gear VR.

Освен това редица производители „прегърнаха”
Windows 10 Mobile, а Huawei разшири своите мобилни амбиции извън Android общността с първия си хибриден компютър. И ако това не ви стига, бяхме свидетели на експериментални мобилни мрежи от новото поколение 5G.

LG дойде на MWC с голяма изненада: LG G5, флагмански телефон с модулни компоненти. Преди G5 най-голямата инициатива в областта на модулните смартфони беше Google Project Ara. G5 не е замяна на концепцията на Google за смартфон тип Lego, но позволява на бъдещите собственици да добавят малко повече функционалност към своите устройства чрез смяна на модули в долната част на G5.

Samsung заложи на предвидимостта, използвайки MWC 2016 за представянето на най-новите си флагмани от серията Galaxy -Galaxy S7 и S7 Edge. Тазгодишните нови модели са просто надградени версии на линията Galaxy S6. Има забележителни подобрения на камерата, която e с по-широка апертура, но устройствата вече са водоустойчиви. Galaxy S7 върнаха слота за допълнителни карти microSD, които побират до 2TB капацитет.

Битката при виртуалната реалност определено се разгорещява. Преди Google Cardboard и Samsung Gear VR кой е мислел, че тя ще достигне до смартфоните? За да не изостане, LG също изкара каска за виртуална реалност за своите апарати, наречена 360 VR, както и 360-градусова камера за създаване на поглъщащи домашни видеоклипове. Очилата на LG имат леки вътрешни екрани вместо да се налага да ползвате дисплея на смартфона си, както е при Samsung Gear VR.

А вие си мислите, че Oculus Rift е скъп. По време на MWC 2016 HTC сложи ценови етикет $799 на своята каска за виртуална реалност, която е създадена заедно с производителя на игри Valve. Това е с $200 повече от конкурентния Rift, но цената е малко подвеждаща, тъй като Vive не е само каска за виртуална реалност. Вие получавате и две базови станции и два контролера за следене на местоположението, които ви позволят да се скитате във виртуални пространства с размери 15 на 15 фута.

Китайската компания е позната със своята линия Android телефони Mate, като Mate S се завръща към Windows отбора. Вместо да пусне Windows телефон обаче, Huawei се опитва да се конкурира със Surface с новия си модел MateBook. Този стилен таблет е по-тънък от Surface Pro 4 и ще се продава с купчина интересна периферия, включително чувствителна на натиск писалка, клавиатурен капак и докинг станция, добавяща портове към устройствата.

Sony Xperia X телефони
Въпреки че е на пазара от години, Sony Xperia не успява да превземе Android света. Компанията се надява да промени това с новата серия Xperia X, която според Sony изразява новата визия за смартфони, оборудвани с интелигентни функции.

Като за начало това означава фотографска функция, която може да предвиди движение на снимания обект и да направи снимка с по-малко замъгляване. Подобрено е и управлението на енергията чрез добавянето на софтуера Qnovo Adaptive Charging. Дебютните телефони от серията X са Xperia X, Xperia X Performance и XA.

Интересните аксесоари на Sony Xcessories
Заедно с новите телефони Sony пусна и 4 концептуални аксесоара Xperia.
Xperia Ear е джаджа за ухото с вграден личен помощник. Поддържащата Bluetooth и NFC джаджа може да отговаря на обаждания, да праща съобщения, да търси в Интернет и да дава упътвания за посоката. Камерата Xperia Eye внася нов смисъл на обвързването на джаджите с личния живот. Носещият камерата разчита на вградената функция за разпознаване на гласове и лица, така че да започне да записва само неща, които вълнуват потребителя. Xperia Agent е личен помощник в стил Amazon Echo. Вместо високоговорител за дома, Agent е проектор, който може да показва снимки на всяка плоска повърхност. И накрая Xperia Projector към всяка стена излъчва снимка, с която потребителят може да взаимодейства с глас или докосване.

Възходът на 5G
Можете ли да си представите свят, в който вашият телефон може да получава данни със скорости от 20 до почти 80 Gbps? Времезакъснението между две крайни устройства е под милисекунда? Роботите и колите ползват цялата тази пропусквателна способност, за да вземат решения за части от секундата с помощта на облака? Именно това обещава клетъчната 5G технология, когато влезе в реална експлоатация през 2020 г.

Времето между две Олимпиади обикновено е твърде голямо за повечето хора, но за мобилните оператори 4 г. са практически след седмица. За разлика от звездния момент на 4G и манията по преобразуване на супер свързаността 3G в “4G” – операторите искат да са готови за времето, в което вашата миялна машина ще трябва да е онлайн. Вероятно това ще е едно ярко бъдеще, ако изобщо успеете да видите слънцето от всички тези дрони в небето.

HP Elite x3
Светът на Windows 10 Mobile най-сетне разполага с истински флагмански телефон и изненадващо това не е модел на from Microsoft. HP Elite x3 блести със своя масивен 5,96-инчов дисплей с резолюция 2560×1440, процесор Qualcomm Snapdragon 820, 4GB памет RAM и 64GB вградено пространство за съхранение. Но спецификациите са допълнени от аксесоари, ориентирани към Continuum, като лаптоп докинг станция, която ви помага да ползвате телефона като Windows 10 PC.
Този телефон е предназначен за корпоративни потребители, които да го купуват в големи количества. Това не е нещо лошо. И преди се смяташе, че най-доброто бъдеще за Windows в мобилния свят е във фирмите.

Panasonic добави две нови устройства към своята линия Toughpad и това не са лаптопи или таблети. Panasonic Toughpad FZ-F1 и FZ-N1 са 4,7-инчови джобни устройства, работещи съответно с Android 5.1 Lollipop и Windows 10 IoT Mobile Enterprise. И двете са проектирани да издържат на падане, прахо- и водоустойчиви са. N1 работи с версия на Windows, която може да бъде причислена към фамилията Windows Embedded. Устройствата могат да се ползват като обикновен телефон или като джобен скенер в складове, тъй като и в двете е вграден баркод скенер.

Lenovo Tab 310
Lenovo не донесе телефони на MWC 2016, а показа широка гама Android таблети и Windows хибриди. Топ предложението е Miix 310, подобен на Surface таблет с процесор Atom X5. За децата Lenovo пусна Tab3 7 и Tab3 8 – таблети с Android Marshmallow, с осигурен родителски контрол, издръжливост на водни пръски и удароустойчив екран. За хората, които постоянно са в работен режим, е предназначен Lenovo Tab3 10 for Business. Lenovo показа и Yoga 710, струващ $500 лаптоп с 360-градусови панти, който ще се предлага с дисплеи 11,6″ и 14″ .

LG показа автоматизиран „часовой” за вашия дом, резултат от дълго взиране в дроида BB-8 от „Междузвездни войни: Силата се пробужда”.

LG Rolling Bot е топка, която може да се търкаля из вашия дом, контролирана от смартфон. Вградената камера изпраща обратно видеокадри през домашната мрежа. Освен това има вградена лазерна показалка, която се появява, за да се забавлявате с вашите котки. На практика в нея няма вградени възможности за сигурност, така че не разчитайте тази топка да се обажда в полицията или да изпраща друг вид аларма, ако възникне проблем. Ако роботът някога се обърне към нарушители, може би с лазерната си показалка ще ги убеди, че е въоръжен с лазерен пистолет или топлинен детонатор.