Press-image-1В. Сега

 Жалбите по обществени поръчки ще се таксуват от 1000 до 5000 лева.Новата тарифа е лоша новина за малките фирми и реверанс към едрите играчи. Правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки. В документа се предвижда фирмите да плащат между 1000 и 5000 лева за оплакване до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Отделно, ако решат да продължат оспорването в съда, това ще им струва от 500 до 2500 лева. Таксите са на три “етажа” – според големината на поръчката. Ако прогнозната стойност, обявена от възложителя, е до 1 млн. лева, жалбата пред КЗК ще струва 1000 лева. При стойност на заданието до 5 млн. лева таксата ще е 3000 лв., а за всички по-едри поръчки – 5000 лева. За оспорване на следваща инстанция – във Върховния административен съд, фирмите ще дължат 50% от размера на таксите, предложени за оплакване пред КЗК.

В. Новинар

Намаляват времето за чекиране на Летище София. Нов софтуер ще пести време и пари на аерогарата.Времето за чекиране, както и за цялостно обслужване на пътниците на летище София ще се намали многократно, след като България сключи споразумение с китайска компания, която ще ни предостави безвъзмездно нов софтуерен и хардуерен продукт. Това съобщиха от аерогарата вчера и допълниха, че освен улеснение за пътниците, новите програми ще спестят и пари на летището. „Проектът все още е в ранен стадий и не можем да кажем с колко ще се намали времето за обслужване на пасажерите, но работата ще се улесни многократно, защото подобренията ще са във всички сфери на обслужване“, обясниха за „Новинар“ от аерогарата. По думите им друг плюс за пътуващите по въздух ще е и по-качественият интернет, който пасажерите ще могат да ползват, докато чакат полета си. Новата система страната ни ще получи безвъзмездно от Китай и освен това ще ни бъде гарантирана безплатна поддръжка за 5 години.

 В. Труд

Нов инспекторат ще следи туристическите обекти. Нов инспекторат ще бъде създаден на пряко подчинение на министъра на туризма. Това предвижда проект за промяна на закона за туризма, публикуван от ресорното министерство преди празниците. Според него туристическият инспекторат ще контролира всички обекти, подлежащи на категоризация, ски пистите, балнео и спа обектите, информационните центрове и туристическите агенции и бюра. Органът ще следи също така и поведението на местната власт при изпълнение на туристически проекти. Новото звено ще работи съвместно с ДАНС, МВР и НАП. Предвижда се то да прави проверки по план всяка година и по сигнал. Инспекторатът ще има правото да затваря временно хотели. Числеността и начинът, по който ще работи новото ведомство, ще бъдат определени с правилник, разработен от министерството на туризма. С промените в закона също така се вменяват допълнителни функции на кметовете, които ще трябва да следят туристическите обекти, които се намират на територията на дадената община. Когато на територията на общината има националните курорти, на съответния консултативен съвет се възлага да проучва, обсъжда и прави предложения пред общинския съвет, чрез кмета на общината, за предприемане на необходимите мерки за устойчиво развитие, за подобряване състоянието на туристическа инфраструктура; осигуряване на обществения ред и спокойствието на туристите и други.

В. Стандарт

Гардове взимат 10 лв. такса “спокойствие”. Гардове пазят имоти във Враца срещу месечна такса от около 10 лв. за обитаема къща и двойно повече за постройки, в които не живее никой. Бизнесът е силно развит в региона, особено в малките населени места, заради битовата престъпност, показа проверка на “Стандарт”. 172 са регистрираните охранителни фирми в областта. Десетки села се ползват от услугите на частните гардове. Врачанското село Три кладенци е едно от първите, които въведе практиката за охрана в селото. От тогава досега битовата престъпност в населеното място е близо до кота нула. От областната дирекция на МВР във Враца съобщиха, че нито една от охранителните фирми, която извършва дейност на територията на областта, не осъществява персонална охрана на лица. Оказва се, че всички фирми на територията на Врачанско са редовни и няма нито един отнет лиценз. След разпоредената от главния секретар на МВР Георги Костов акция за проверки на фирмите за охрана във Враца бяха съставени 3 акта. От полицията във Враца поясниха, че те са съставени на лица, които пазели на входа на нощен клуб в града.

В. Монитор

Без такса „мама” в клиниките от 15 март. Тяма да се плаща, освен за нощувка при дете, и при инвалиди. В болниците вече няма да се плаща такса „мама” за нощувка на майките при болните им деца. Това ще важи за всички лечебни заведения от 15 март, когато изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос. След това тя ще бъде подписана и ще влезе в сила, съобщи за „Монитор” заместник – министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. В Министерството на здравеопазването обаче, все още се обмисля и варианта, възрастта да се вдигне на 10 годинки, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище. От ведомството уточниха, че повечето педиатри, с които екипъд подготвят бъдещата наредба се е консултирал, както и пациентските организации смятат, че не всички хлапета са самостоятелни на 7. По-големите деца ще могат да се радват на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват, например, ако са след операция, счупена ръка или крак, инвалиди са или имат някакви ментални проблеми. Към момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си.

Капитал Daily

Един синдик по-малко в КТБ. След оттеглянето на Лазар Илиев фалиралата банка ще се ръководи само от счетоводителката от Троян Кристи Маринова и от варненския адвокат Ангел Донов. Точно година след като бе назначен за синдик на Корпоративна търговска банка (КТБ), Лазар Илиев е подал молба за напускане, която веднага е одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, отговарящ за назначенията в обявената в несъстоятелност кредитна институция. Така тя остава да се представлява от другите двама синдици – счетоводителката от Троян Кристи Маринова и варненският адвокат Ангел Донов, които влязоха в банката преди пет месеца с мисия да подсилят екипа. Съвместните им усилия обаче явно не дават желания резултат, след като продължава да има недоволството от работата по проследяване и връщане на активи, придобити с пари от банката. То ескалира преди няколко седмици след допуснатите грешки в списъка с политическите партии, държали пари в КТБ. Макар да не се посочва точната причина за поредната рокада в КТБ, огромният натиск за бързи резултати и необходимостта да се посочи виновник за липсата на напредък е най-вероятната причината за оттеглянето на Илиев.