google.Когато купиш на детето си шоколадово яйце, очакваш, че ще го зарадваш с приятна изненада. С такива очаквания сваляме и приложения от официалния магазин на Android – Google Play.

Единствената разлика е, че там изненадата може да се окаже далеч не толкова хубава.
Над 340 неприятни изненади за потребителите на Android засякоха специалистите на ESET в Google Play. Магазинът е наводнен от фалшиви приложения в последните 7 месеца. Всяко от тях е било носител на различен троянец, генериращ трафик в сайтове за възрастни.

Троянците най-често са „маскирани“ като игри, прилъгващи с атрактивно съдържание. Ефективната практика става все по-популярна, а заразените устройства – все повече.
„До момента е имало много подобни кампании, но никоя от тях не е била толкова продължителна и ефективна що се касае до брой заразени мобилни устройства,“ коментира Лукаш Стефанко, изследовател от екипа на ESET, специализиран в борбата със зловредни кодове за Android.
Около 10 нови зловредни приложения преминават проверките на Google всяка седмица и се озовават в Google Play. По-фрапиращото е, че голяма част от тях достигат и до устройствата на потребителите. Средният брой сваляния на засечените заразени приложения е 3 600 сваляния на приложение.

„Троянците непрестанно се трансформират. Кодът на всеки нов е променен, за да скрие реалната им функционалност и да минат проверките на Google,“ обяснява Стефанко.
След инсталация приложенията генерират фалшиви кликове по реклами, с което носят печалба на собствениците на различни уебсайтове.

Така рекламодателите остават излъгани и отчитат загуби заради несъществуващ трафик към сайтовете им – а рекламните платформи се компрометират. Заразените потребители също губят от тази ситуация – защото смартфоните и таблетите им генерират трафик, който не е оползотворен по предназначение – но е платен надлежно.

Въпреки доброто си прикритие обаче, заразените приложения могат да бъдат засечени лесно. „Рейтингът рефлектира предишни неприятни преживявания на потребители. Горещо препоръчваме да обръщате внимание на коментарите и рейтинга на приложението, преди да го свалите,“ допълва Стефанко. Или да използвате приложение за антивирусна защита на мобилни устройства.