490-250
Главният редактор на вестник “Заман” е уволнен, предаде Би Би Си, като се позовава на съобщения на журналисти от вестника.

В последния си брой, точно преди щурма на полицията в редакцията, най-големият вестник в Турция осъди действията на властите, които му назначиха служебно ръководство.

В съботния брой опозиционният вестник определи деня като “един от най-мрачните в историята” на страната.

Турската полиция нахлу в редакцията часове след като съд постави вестника под държавен контрол, но изданието все пак излезе от печат.

Около 500 души се събраха, за да протестират срещу действията на властите, но полицията използва срещу тях водни оръдия и сълзотворен газ.

Част от журналистите все пак са отишли на работа, но в социалната мрежа “Туитър” те заявиха, че нямат достъп до вътрешните сървъри, не могат да съхраняват статиите си и нямат достъп до служебната си поща. Журналистите обявиха още, че главният редактор Абдулхамит Билиджи и един от водещите колумнисти са били уволнени.

Междувременно Европейският съюз (EC) призова Турция да уважава свободата на медиите.

“ЕС многократно е подчертавал, че Турция, като страна кандидатка, трябва да зачита и насърчава демократичните стандарти и практики, включително свободата на медиите”, се казва в изявление дипломатическа служба на ЕС.

Лидерите на двете страни планират да се срещнат в Брюксел в понеделник в опит да се приложи договорката постигната през ноември (2015 г.), според която Турция следва да ограничи потока от мигранти към Европа, в замяна на помощ и обещанието да ускорят преговорите за присъединяването ѝ към ЕС.

“Свободни, разнообразни и независими медии представляват един от основните елементи на едно демократично общество, което улеснява свободния поток на информация и идеи и осигурява прозрачност”, се казва още в изявлението на ЕС.

“Всяка страна, и по-специално тези, които водят преговори за присъединяване към ЕС, трябва да гарантират основните права, включително свободата на изразяване, и правото на съдебен процес в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека”.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че събитията в Истанбул ще бъдат обсъдени на срещата в понеделник.

“Ако някой не е съгласен с това, което пише и публикува един вестник, той трябва да го обори с факти, а не запушвайки устата на журналистиката”, написа той в профила си в “Туитър”.

Вестник “Заман” публикува предизвикателно издание днес, съдържащо предупреждение за “мрачни дни” в историята на пресата, след като властите завзеха централата му след драматичното среднощно полицейско нападение.

Вестникът е тясно свързан с установилия се в САЩ опонент на президента Реджеп Ердоган – Фетхуллах Гюлен.

Това е предизвикало повдигане на обвинение от страна на прокуратурата в Истанбул и назначение на синдици от страна на съда, които да ръководят вестника, заяви държавната Анадолската агенция.

“За съжаление, това е практиката в последните 3-4 години. Всеки, който говори срещу действията на правителството е заплашен от съдебно дело или арест. Това е мрачен период за демокрацията в нашата страна”, каза Абдулхамит Билиджи, главен редактор на вестник “Заман”.


Белият дом осъди “завземането” на турския опозиционен вестник “Заман”

Белият дом публикува позиция за “завземането” на турския опозиционен вестник „Заман” от властите в страната.

Позицията на САЩ е, че това е едно от тревожните действия на турското правителство по отношение свободата на медиите. Белият дом окачествява назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти за обида като неприемливи.

“Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона”, призовават САЩ и настояват турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

“В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани”, се подчертава в позицията на Белия дом.

Източник: БГНЕС, БТА, NovaNews.bg, Агенция “Фокус”