wpid-wp-1457164894005.jpgДнес е Голяма Задушница преди Великия пост – съботата преди Неделя Месопусна. Утре е Месни заговезни – за последно постещите православни християни ядат месо. Заговяват с месна храна седмица преди Неделя Сиропусна, когато на Сирни заговезни за последно се яде животинска храна чак до Възкресение на 1 май.

А днес, на първата Задушница за годината, се прощаваме, отдаваме почит на мъртвите, извършваме помен за починалите.

На Задушница се посещават гробовете. За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино, сладкиши, друга храна.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден – Възнесение, около Димитровден и Архангеловден.

Днес във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците на първата голяма Задушница за годината – Месопустна.