wpid-mangal_thumb-large.pngНа път съм да въздъхна с носталгия: А навремето какви мутри имаше! Причина за едно такова евентуално възклицание е противната случка на околовръстното в София с пребития Васил от мутрите на Ториното. А всъщност доколко те наистина са мутри?

Спомням си една от срещите ми с едновремешните такива. Трябваше да направим папарашки снимки на Димитър Джамов и охраната му в Дианабад, където беше централата. Бяхме със стария фолксваген двойка на фотографа. Той беше на двадесет и няколко години, постоянно гаснеше, а също така нямаше гърне. Фотографът си направи папарашките снимки, прикрит зад страничното стъкло. При запалване, колата издаваше рев като на излитаща совалка, изминаваше няколко метра и угасваше. После пак рев, форсиране, и изгасване. По някое време отгоре се почука и през прозореца се показа ухилената физиономия на една от мутрите на Джамов, която попита: „Ако ни наснимахте достатъчно, да вземем да бутнем?“

Това е къде по-фино и интелигентно отиграване на ситуацията. Сигурен съм, че ако бяхме попаднали на някой от тези на Ториното, в момента щяхме да изглеждаме по-зле от Васил. Не че и мутрите на Джамов не са се подразнили от нелепите ни опити да ги снимаме тайно, просто са били от съвсем друга класа и са решили, че няма нужда да ни сменят захапката.

И навремето разбира се имаше изпълнения, но тези на върха като че имаха някаква класа, която на моменти дори ги доближаваше до представата за мафиот от филм на Скорсезе. Васил и Георги Илиеви, Карамански, Поли Пантев, притежаваха и една романтична аура на момчетата от улицата, които с много труд и убийства се превръщат в Кръстници. Сега повечето от големите босове са мъртви, другите се оттеглиха, а на тяхно място застанаха тези под тях. Оказва се обаче, че те не притежават техния потенциал. Можеш ли да сравниш Ториното с Георги Илиев. Съответно при техните подчинени летвата е съвсем свалена. Мутрите на Илиеви и Кръстника Карамански бяха тренирани спортисти, тези сега са назобени с анаболи и амфетки и за разлика от предшествениците си, не са изпитвали дисциплината от спортните лагери.

Говори се, че можеш да си ги наемеш за 50 лева на вечер. Ако е така, деградацията е пълна. Тука вече не става въпрос за охрана, а за първосигнално реагиращ дебил от някоя футболна агитка.

Така че, не съм вярвал тогава, че ще го помисля, но на фона на сегашните, онези мутри чак ми липсват.

 

Дилян Вълев/ front.bg