524de4e7559869c8f7b8c27d94a145deРадио ВИДИН навършва седем години. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио започна излъчване на 1 март 2009 година. Оттогава седем години вече сме близо до хората, както обещахме в началото.

А какво ни “обещават” звездите на нас и дали сме избрали точния ден ние, от Радио ВИДИН, за да започнем съществуването си като медия? За това се допитахме до астролога Георги Терзиев.

През 2009 година, в първия ден от старта на радиото, пет планети са били в знака на Водолея, който управлява комуникациите на дълги разстояния, радиовълните и нестандартните неща. Това казва астрологът с видински корени:

“Явно някой от тези хора, от екипа ви, се е домогнал до астролог, защото има много силна концентрация на планети в знака Водолей. Да, на 1 март Слънцето е в знака Риби, но една астрокарта не съдържа само Слънцето- имаме и останалите планети, до Плутон… Водолеят управлява нестандартните неща, хуманизма, радиото, електрониката, компютрите, Космоса, ако щете- всичко, свързано с нещо необичайно, изпреварващо времето.”

Нестандартното, креативното и забавното– това са областите, в които екипът на Радио ВИДИН трябва да работи, за да поднася интересна информация на слушателите си, съветва астрологът. Това, от своя страна, ще донесе на медията стабилност, поне в близките няколко години.

Астрологията е наука за самопознанието, дава ни познания за слабите ни места, които трябва да преодолеем. А какви са тенденциите в развитието на Радио ВИДИН за тази година- оказва се, че времето ще ни предложи изпитания, които трябва да издържим като сплотен екип.

И още символика търсим в днешния рожден ден- цифрата седем.

Може би сте казвали, че сте на седмото небе от щастие или сте се сещали за седемте тайнства? Изброихте ли седем ястия на трапезата за Бъдни вечер? Да сте слушали наричания с цифрата седем?

Със сигурност всичко това се е случвало, но вероятно не сте се замисляли, защо пък да е седем. За значението на седмицата в народните вярвания разказва етнографът в Регионален исторически музей- Видин Десислава Божидарова:

“Оказва се, че седмицата много активно присъства дори в ежедневието ни. В разговорния език, когато човек е много щастлив казва: “Аз съм на седмото небе.” Седем са цветовете на дъгата. Седем ястия можем да сложим на коледната трапеза. Но най-интересното е във вярата, в християнството седмицата присъства много активно. Седем са смъртните грехове- гняв, алчност, завист, лакомия, похот, леност и високомерие. Седем неща са много лоши- най-голямата мерзост. Това са надменните очи, лъжливият език, ръце, които проливат невинна кръв, сърце, което крои подлост, крака, които бързо тичат да вършат зло, неверен свидетел, който говори лъжи, за да навреди на друг човек или всява раздори между братя.

Седем са всъщност и светите тайнства-  светото кръщение, миропомазване, покаяние, евхаристия, свещенство, брак, елеосвещаване.

Всъщност седмицата се оказва едно число на преход, на завършен цикъл.

Седмицата е комбинация между тройка и четворка. Тройката е символ на духовното, а четворката на земното.

Седмицата обединява духовното начало и земното. Оказва се едно изключително интересно число в нумерологията, но всъщност това число е интересувало и доста философи в древността като Плутарх, Платон, Питагор, Аристотел. Оказва се, че дори учителят Дънов много пише за числата. Според него, който познава значението на числата от 1 до 10, познава и света. За него основата на мирозданието са числата и музиката.

Всъщност седем са нотите.

Знаем, че на седем години едно дете тръгва на училище. Това е една преломна възраст, когато приключваш един цикъл и започваш следващ цикъл.

Седмицата е едно гранично число- число на пълнота, защото за седем дена Господ създава света и на седмия си почива. Може би това е денят, отреден за почивка.

Оказва се седмицата е едно много вълшебно число, според  алхимиците, които са го използвали. Врачките и баячките много често са го използвали в своите наричания. Казват “ще вземеш седем билки”, “ще вариш в седем води” или “ще пиеш седем дена от тази вода”. Седмицата присъства в гаданията и в магиите.

Числото седем е присъствало и в религията в древността. Древногръцкият бог Аполон, например, е роден в седмия месец, пък неговата лира е имала седем струни, на които е свирел. Еврейската менора има седем свещи.

Оказва се, седмицата е едно изключително интересно и магично число.

В народната вяра седмачетата, които се раждат, също носят своята специална натовареност, както и близнаците, както и родените в събота.

Така, че това са едни изключения от нормите, но изключения, които носят добро. Седмицата е щастливо число.”

По БНР