Сега четете
На всяка цена във властта – крехка ли е стабилността на коалицията и как ще се разместят политическите пластове

На всяка цена във властта – крехка ли е стабилността на коалицията и как ще се разместят политическите пластове

1425535456_3_559x-Трусовете в Реформаторския блок, проблемите в коалицията, целите на управляващите коментираха в студиото  на “Денят започва” социологът Андрей Райчев и Нено Димов, председател на Институт за дясна политика.

В самия Реформаторски блок вече има толкова разделителни линии, че е трудно да се каже кой е Реформаторският блок в момента, каза Нено Димов. Подписаното ново коалиционно споразумение е напълно излишно, тъй като управленската формула продължава да съществува, макар и не с пълната подкрепа на Реформаторския блок, а това споразумение не даде нищо ново, освен да задълбочи допълнително разделението вътре в блока, подчерта Нено Димов. Коментира, че в Реформаторския блок проблемите се задълбочават и времето за решаването им отдавна е изтекло и изборът е един – те вероятно няма да се явят в този вид на следващите парламентарни избори, дотогава ще се крепят някак си заради правилника на парламента.

Това споразумение е адресирано към една по-предишна политическа ситуация, когато нещо дискутираха, все още се спореше за някаква формула за единство и кой е лидер, спорът в Реформаторския блок завърши с това, че и Кунева, и Радан Кънев са лидери, само че на едни парчета, 13 депутати ще останат с Кунева, 10 – с Радан Кънев, обясни Андрей Райчев и добави, че г-н Кънев не може да обяви бунт, защото няма да има думата, по силата на правилника не могат да се разделят на две парламентарни групи.

“Така получаваме един кентавър – не знам кой е човешката част, кой – опашката, не искам да обиждам никого”, образно обясни ситуацията социологът. Едните са решаващ елемент от правителството, защото имат 4-5 министри на 13 депутата, но куриозно, некуриозно, за Борисов това е много изгодно, защото тези, които са останали, няма къде да ходят и по този начин премиерът си закрепва десния фронт, коментира Райчев. Съдбата на Реформаторския блок ще се реши на избори, съгласи се с Нено Димов социологът.

БНТ, „Денят започва“

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре