През 1312 г. африканският крал Манса Муса е бил по-богат, отколкото някой можело да си представи. Той управлявал Малийската империя през 14-и век. Земята в неговото кралство притежавала огромни природни богатства, най-вече злато, което го правело много богат.

Всъщност няма начин да се изчисли точно колко голямо е било неговото богатство. Размерът му обаче е бил толкова голям, че на фона на Муса – Бил Гейтс, Джеф Безос, Карлос Слим и Уорън Бъфет изглеждат като просяци, пише Celebrity Net Worth. Всъщност състоянието на Муса е било колкото състоянието на всичките тези мъже, взети заедно и дори още по-голямо.

Муса Кейта е провъзгласен за крал през 1312 г., след което получава името Муса, което означава султан или император. По това време по-голяма част от Европа била в лошо икономическо състояние, отчасти заради факта, че се водели много граждански войни.

От друга страна, Африка процъфтявала и това била една ера на богатство за този континент. Докато бил на власт, Манса Муса разширил границите на кралството си значително. Той установява империята си в град Тимбукту и управлява целия регион Гао.

В пика си империята на Муса се е простирала на площ от близо 1.3 млн. кв. км. Той допълнително увеличава богатството си, като установява контрол над търговските пътища между Западноафриканското крайбрежие и Средиземноморието.

 

Останалата част от света чува и започва да усеща голямото богатство на крал Манса Муса през 1324 г. Като вярващ мюсюлманин, той прави посещение на Мека. Смята се, че керванът на краля бил дълъг километри, а той пътувал с десетки хиляди войници, граждани и роби. Той също така бил придружаван от 500 глашатаи, облечени в коприна и носещи златни жезли, както и от също толкова камили и коне.

Керванът му носел повече злато, отколкото в момента има във Федералния резерв на САЩ. По някои исторически оценки той е пътувал със 100 камили, като всяка от тях носела по 135 кг злато, докато прекосявали Африка и Близкия Изток в продължение на няколко години.

Когато кралят спира в Кайро, той оставя толкова злато, че това води до икономически срив. Внезапният приток на злато от неговото посещение обезценява местната валута. На Кайро са необходими години, за да се възстанови от паричната криза, която посещението на крал Муса причинява.

Крал Муса не се интересувал само от материалното; той искал да остави нещо след себе си. По време на пътуването си до Мека той се концентрира върху развитието на Тимбукту. Урбанизацията на града се дължи именно на краля. Той строи училища, джамии, както и образователни центрове. Крал Муса построява и легендарната джамия Джингерейбер в Тимбукти, която остава запазена и до днес.

Крал Муса управлявал Малийската империя в продължение на 25 г. Той умира през 1337 г., скоро след завръщането си от поклонението в Мека. На престола се възкачва неговия син Маган Първи. Дори и днес, близо 700 години по-късно, влиянието на крал Манса Муса остава. Има останали библиотеки, мавзолеи и джамии, които свидетелстват за неговото царуване и за златната ера в Малийската история.

И така колко точно е било състояние на крал Манса Муса? Според някои оценки, базирани на златото, което той взема със себе си в Мека и други активи, то се равнява на около 400 млрд. долара в днешни пари.

Публикувана от Profit.bg в Икономика