Сега четете
Американски журналист: Анкара и Рияд водят света към Третата световна война

Американски журналист: Анкара и Рияд водят света към Третата световна война

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları ToplantısıАко Ердоган провокира пряк конфликт между Турция и Русия, ситуацията може да излезе от контрол

Действията на Турция и Саудитска Арабия по сирийския конфликт на теория могат да доведат до Трета световна война, твърди в ексклузивно интервю за телевизия „Звезда” американският журналист Джо Лория, работещ сега в Ирак. „За целия регион като цяло ще бъде много по-добре, ако сирийското правителство с руска помощ удържи победа. А турското и саудитското възможно нахлуване носят в себе си опасност от глобална война”, казва той.

„Турският президент, разбирайки всичко това, нервничи, отбелязва Лория – Ердоган не се уморява да се обръща към Обама и към администрацията на САЩ. Той открито пита: Вие с нас ли сте, или с терористите? Ние с вас партньори ли сме, или сте партньори с терористите в Сирия, със сирийските кюрди?“

Това става, защото САЩ и Русия оказват подкрепа на сирийските кюрди, които се сражават против терористите. Във войната с екстремистите кюрдите са едни от най-добрите бойци и без тях няма да мине в борбата с ИД, счита експертът.

„И САЩ, и Русия го разбират. Това кара Ердоган да изпуска нервите си и той публично напада Обама. Очевидно е, че сега иска да разиграе тази карта и заявява за връзка между сирийските кюрди и ПКК, които Вашингтон признава за терористична организация. Със своите изявления Ердоган се опитва да каже: „Погледнете, сирийските кюрди и турските са едно и също нещо”, пояснява Лория.

Според журналиста на Ердоган му е извънредно нужна подкрепата на турското общество за нахлуване в Сирия. А постоянното напомняне за връзката на атентата в Анкара със сирийските кюрди, могат да му дадат тази народна подкрепа.

„На хартия Турция все още е демократична страна, с демократични институти и парламент. Има опозиция, която е малцинство, но изключително сурово критикува политиката на Ердоган в Сирия. Вече няколко години тя неуморно повтаря, че той поддържа екстремистите, че от Турция ги снабдяват с всичко необходимо и че от „Ислямска държава“ купуват нефт“, продължава Лория.

„Част от обществото категорично не е съгласно с политиката на Ердоган в Турция. Затова, ако той нахлуе без народната подкрепа, това ще предизвика безредици, ще му разклати позициите, когато следващият път реши да променя конституцията”, обяснява експертът.

Вижте и

„Без подкрепата на САЩ Турция едва ли ще посмее да нахлуе в Сирия“, казва Лория, макар че такава възможност не трябва да се изключва изобщо.

„Това е все пак възможен вариант за развитие на събитията. Ердоган обаче може да провокира пряк конфликт между Турция и Русия, а тогава ситуацията би излязла извън контрол. Турция все пак е член на НАТО и върху Алианса вероятно ще бъде оказан натиск да спасява Турция. А това вече изглежда като потенциална война между Русия и НАТО. Това е най-опасното, което можем да си представим в днешния ден, защото би довело до Трета световна война. А тези хора говорят за Трета световна така, както никога не сме чували по-рано”, обобщава накрая Джо Лория.

Luboslovie.BG по  mignews.info

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре