tv7 GarelovИван Гарелов, или Човекът Панорама събра известни фигури от прехода в една книга и в една зала по време на премиерата на новата си книга. Зад заглавието „Тук и сега” се крие разказ за историята на едно телевизионно предаване и ролята му в прехода.

Или за ролята на „Панорама”, която по думите на президента Желев се превърна в една от главните институции на прехода. Книгата разказва как БНТ от една тоталитарна телевизия успя да се адаптира към новите условия на прохождащата демокрация.

Това не е опит за политическа история, макар тя да е в основата на разказа. Това е историята на един журналист и едно предаване, което завоюва феноменално признание, че се е превърнало в институция на прехода.

Авторът е оставил личните конфликти на заден план, но повдига завесата пред някои скандали, чиито вдъхновители и днес са на върха на т.нар. задкулисие

Макар и с поглед назад, според автора книгата хвърля предизвикателство към днешния ден – за връщане на журналистиката към демократичните ценности, извоювани в годините на прехода.

Книгата разказва как БНТ от една тоталитарна телевизия успя да се адаптира към новите условия на прохождащата демокрация.

Това не е опит за политическа история, макар тя да е в основата на разказа. Това е историята на един журналист и едно предаване, което завоюва феноменалното признание, че се е превърнало в институция на прехода.

Авторът е оставил личните конфликти на заден план, но повдига завесата пред някои скандали, чиито вдъхновители и днес са на върха на т.н. задкулисие

„Тук и сега“. Става дума за „Панорама“ и прехода.

За „Панорама“ говорят:

Желю Желев: „Панорама“ е политическата бръснарница.“ Соломон Паси: „Гарелов е журналистът-институция. „Панорама“ е Магнаурската школа с два факултета—политически и журналистически.“ Веселин Методиев: „Българското общество успя да поеме пътя на демократичните промени в огромна степен благодарение на „Панорама“. Андрей Райчев: „Панорама не отразяваше живота, а го създаваше.“ Евгений Дайнов: „Панорама“ спаси  прехода – ни повече, ни по-малко.“

Какво можете да прочетете:

Защо в Държавния департамент гледаха „Панорама“, а царят я следеше от Мадрид? Добри Джуров нарича промяната „новият  девети  септември“. Политбюро трепери от Петър Берон. Журналистите от „Новините“ свикват митинг за БКП. Милан Дренчев говори 40 минути, но е мълчал десетилетия. Златното време за  маргиналите. БСП си търси говорител. Как секретарката Лияна Панделиева  стана лице на демокрацията. Лияна Панделиева: „Съжалявах, че Иван не бе спечелен за каузата на СДС.“ Георги Спасов говори на фона на детски играчки. Какво знае червеното канапе в кабинета на „Панорама“? Обсадата на телевизията. Екип на „Новините“ в щаба на „Подкрепа“ — революция в БНТ. Гарелов се извинява на българските турци. Националистите искат Гарелов и Тренчев жители на Разград. Гарелов и Кошлуков пишат българо-пазарджиклийски разговорник. „Лет ит би“- телевизията се бунтува. Как „Панорама“ снима Тодор Живков в затвора. Луканов пита за ДПС, а не за Младенов. Артилерийски залпове за Лепа Брена. Как бе избрана Боянската ливада пред „Панорама“. Стоян Ганев иска да ни продаде на Тайван за 3 милиарда. Българи пишат писмо до американския президент – Гор се извинява. Луканов задържа „Панорама“ с 8 минути. Сапарев назначава програмен директор без да го е виждал. Кой заби знамето на „Панорама“ на Южния полюс. Двойникът на Филип Димитров. Сагата „Косьо Мишев излиза на светло“. Борис Елцин и Маргарет Тачър агитират за Желев. Екипът-мечта на „Панорама“. Първи бал на „Панорама“ – Лили  Иванова излиза от забравата. Беновска за малко шеф в БНТ. Какво съдържа скандален запис на Хачо Бояджиев . Гарелов срещу Ахмед Доган – за какво става дума. Гарелов набеден, че е американски шпионин. „Винената дама“ Роза Георгиева вбесява демократите. Татарчев заплашва Гарелов със съд. Зрителка дава Гарелов  на съд. Пъпешът не е тиква –  наградите на Пресгрупата. Гафът с Елка Константинова. Жорж Ганчев в „сандвич“ между К. Маричков, Кошлуков и студентите. Скандалът с Гранитски – набедените ТВ милионери. Скандал – Шефът на разузнаването на Щази Маркус Волф в „Панорама“. Какво е казал Гарелов за Б-отборите в президентските избори. Кой иска Гарелов да бъде отстранен. Репортер на „Панорама“ марширува месец наред с протестиращите през зимата на 97-а. Защо Николай Добрев кани Гарелов на среща. „Панорама“ става музикален оформител на протестите. Четирите смели момичета от „Екип 4“. Българските интелектуалци посрещат ХХI век. Костов и Стоянов се срещат заради църквата в Пампорово. От църквата в Пампорово до папата и Макартни.

Любословие.БГ  по в. Труд/garelov.com