20140616075444331Шумно рекламираният 4G оператор „Макс телеком“ е на път да отиде в историята, преди да е излязъл на сцената.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е започнала процедура по отнемане на лиценза му заради дълг от над 1,5 млн. лева за такси.

Решението е от 11 февруари и от регулатора ще чакат 30 дни „Макс телеком“ да излезе със становище. След изтичане на срока ще има втора проверка дали таксите са изплатени. В отговор от „Макс телеком“ заявиха, че решението на КРС е стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да плащат задълженията си. От оператора твърдят, че досега са платили 50 млн. лв. на регулатора за лицензите си и КРС ще си получи новите такси в срок.

„Макс телеком“ бе създаден от бизнесмена Красимир Стойчев и през
2012 г. взе лиценз за LTE мрежа. Стойчев не можа да плати таксата и продаде компанията на Даниел Купсин. „Макс телеком“ стартира с мобилен интернет в София, Русе, Сливен, Стара Загора и Банско. Наскоро пусна и гласова услуга през интернет, ползвайки мрежата на „Мтел“.

Купсин е с руски произход, бил е директор на издателството зад седмичника „Московские новости“, който фалира през 2007 г. След това е генерален директор на холдинга „Обединени медии“, който включва радиостанции, сайт и списание. Тогава групата е собственост на Аркадий Гайдамак, които е свързван и с Майкъл Чорни, бивш собственик на „Мтел“.

Комисията за регулиране на съобщенията стартира процедура по отнемане на лиценза и на неизвестната „4 Джи ком“. Тя е собственост на „Ултра ком БГ“. Решението на КРС обаче се обжалва пред съда.