Сега четете
Мигранти в ЕС. Остава ли идеята за единна европейска политика за бежанците, въпреки различията между страните-членки?

Мигранти в ЕС. Остава ли идеята за единна европейска политика за бежанците, въпреки различията между страните-членки?

mariya gabriel. 2jpgПроблемът с бежанците в Европа поставя под заплаха съществуването на ЕС, предупреди вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер след конференцията във Виена по проблемите на миграцията, в която участваха министрите на вътрешните и външни работи на балканските страни.

Успехът зависи от нас, от начина, по който ще погледнем на ситуацията. Европа е изправена пред историческо изпитание – да продължим заедно с адекватни за хората общи политики и да не поддаваме на националистическите рефлекси. Това каза в “Денят започва” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Необходими са единни действия, нито една държава не може сама да се справи с този феномен, продължи тя и подчерта, че Европейската комисия е предприела ясни и конкретни действия, но отделните страни-членки все още “преместват проблема в пространството и времето” – грешка, която не бива да се повтаря.

Според нея в момента “приоритет трябва да е борбата с нелегалния трафик на мигранти, борбата с именно този тип хора, които не отговарят на статута на бежанци”, засилване на външните граници, отново конкретно предложение на ЕК – създаване на Агенция да гранична и брегова охрана”. Габриел припомни, че идеята за подобна агенция е била лансирана преди 10 години, но е била отхвърлена от страните-членки. “Сега беше прието с единодушие. Нали всички си задаваме въпроса, че ако 10 години по-рано имахме това изпреварващо действие, днес нямаше да се окажем в ситуация, в която да говорим за засилен контрол и добро опазване на външните граници”, категорична бе тя.

БНТ, „Денят започва“

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре