Сега четете
Преглед на печата- 21.02.2016

Преглед на печата- 21.02.2016

 

newspaper„Сега“:

Българските превозвачи вече губят 15 милиона евро от блокадата

Близо 15 милиона евро са щетите за българските превозвачи от продължаващата вече четвърта седмица блокада на българо-гръцката граница. Това са само преките им загуби: командировъчни, неустойки, гориво, престой на камионите, изчисляват браншовите организации на транспортните фирми, а непреките – развалена стока и пропуснати ползи, никой не може да изчисли, съобщи БНТ.

Големият въпрос пред нашите превозвачи сега е към кого и как да предяват искания за обезщетения – гръцката държава, протестиращите фермери или Европейската комисия. Практиката от последните 7 години показва, че български превозвачи и експортно ориентирани фирми не са получили нито лев обезщетение или компенсация нито от ЕС, нито от съдебни дела. А колективните искове стигат до задънена улица. Говорителят на ЕК Лусия Коде заяви за „По света и у нас“, че Комисията следи отблизо ситуацията с блокадата.

На 18 февруари Комисията е получила информация от Гърция какви мерки взима, за да осигури свободното движение на стоки. В момента Комисията преглежда отговора. Посланиците на Гърция и България в ЕС са поканени на среща, в която да бъде обсъдена ситуацията и да се потърси дългосрочно решение.

Акция.

„24 Часа“:

Разбиха нелегална фабрика за цигари край Луковит

Акцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и в нея са участвали служители на ГДБОП, ОДМВР – Ловеч и Агенция “Митници“

Операцията е проведена на 19 февруари в Луковит. В хода и е неутрализирана нелегална фабрика за производството на тютюнeви изделия. Намерени са около 13 тона тютюн.

В акцията са участвали служители на ГДБОП, ОДМВР – Ловеч и Агенция “Митници“ и е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Открити са складова база, производствени помещения, кутии с цигари, подготвени за пласиране в търговската мрежа, машини за производство, филтри и други.

Здравеопазване.

„Монитор“:

Родни фирми ще правят софтуера за пръстовите отпечатъци в болниците

Две български фирми са подали документи за обществената поръчка за създаване на софтуер за пръстови отпечатъци, съобщи в Бургас здравният министър Петър Москов. Той бе категоричен, че всякакви слухове за възможна злоупотреба с лични и здравни данни на пациентите са безпочвени. „Имаше някакви притеснения в обществото, че чужди фирми могат да имат достъп до български лични данни и здравни данни. 2 от най-големите български фирми, едната, от които е правила тази система, с която депутатите в Народното събрание се идентифицират, а другата е с договори с българските служби за сигурност за софтуер, тоест няма никакво съмнение от гледна точка на породените спекулации в обществото за сигурността на личните данни“, каза Москов. До 400 хиляди лева ще струва създаването на електронен идентификатор за пръстови отпечатъци.
„За да има рецепти и направления по електронен път, както и здравното досие на пациентите да бъде достояние на избрания от тях лекар, всеки трябва да има индивидуален идентификационен код“, обясни министърът.
Москов съобщи, че е обявена новата обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, необходими до края на тази година.

Победа.

„Труд“:

Гимнастичките ни грабнаха златото в Москва

За втора поредна година българският ансамбъл грабна златото в многобоя на първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.

Вижте и

Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова изпълниха без грешки композицията си с два обръча и три чифта бухалки и получиха оценка от 17.750 точки. На второ място останаха домакините от Русия с 34.950 точки.

Вчера българските гимнастички бяха оценени със 17.700 точки за съчетанието си с пет ленти и събраха сбор от 35.450 точки.

В състезанието участваха осем ансамбъла.

Отворени врати.

„24 Часа“:

Парламентът и Президентството отвориха врати за гражданите

Денят на отворените врати в парламента и президентската администрация предизвика силен интерес сред гражданите.

В двете сгради са изложени предмети, свързани с Васил Левски, и немалка част от посетителите бяха привлечени именно от тези изложби.

В Народното събрание са показани косите, орарът, камата и писма на Апостола, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета, съобщи БТВ.

Пред Президентството дори се изви опашка от желаещи да влязат в сградата. Там са изложени тефтерчето на Апостола и негови лични вещи, документи, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей в Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре