Над 5000 души, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на законодателната институция. По повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев Народното събрание отвори вратите си за граждани.

Първите посетители бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Сред тях бяха ученици от клубовете „Млад възрожденец” от София, които бяха специални гости на събитието.
Гостите на парламента имаха възможността да разгледат изложбата „Безсмъртието на българския дух”. Сред изложените експонатите бяха косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета. В пленарната зала на парламентът бе излъчван документалният филм „Щрихи от първия български парламент”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че вярва, че бъдещето на държава е в ръцете на децата, като те трябва много да се готвят, да четат, да знаят и много истински да обичат Родината си.
Близо 6200 посетители преминаха през Гербовата зала на „Дондуков“ 2 и разгледаха изложбата, посветена на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола на свободата.

В изложбата бяха включени лични вещи на Апостола, негови писма, документи, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Централно място в експозицията заемаше тефтерчето на Апостола, което Дякона е използвал през последните години от живота си, между 1871 г. и 1872 г. То се съхранява в трезора на БНБ и се изнася за участие в експозиции изключително рядко.