Сега четете
Почина Донка Петрунова

Почина Донка Петрунова

DONKA-PETRUNOVA-1 (1)На 15 февруари на 84-годишна възраст почина първата дама на българския криминален роман Донка Петрунова.

Нейният бурен и вълнуващ живот е по-колоритен от литературен сюжет. Приела предизвикателствата на неспокойния си дух, тя съумява да отрази с безпощадна откровеност конфликтите на съвременното общество, за които малцина смеят да пишат.

В началото на осемдесетте години на XX век Донка Петрунова реализира своето първо сериозно журналистическо проучване. Темата на разследването й е нарастването на престъпността сред жените. Тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си тя описва в„Сивият дом” (изд. „Г. Бакалов“), определена от читателите на в-к „АБВ“ за най-добрата публицистична книга на 1986 г.

Само след 2 години, през 1988 г., Донка Петрунова прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол. Там тя се внедрява като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения” (изд. „Народна младеж“).

Петрунова първа от българските писатели започва да пише за мафията. Още в началните стъпки на демократичните промени у нас тя съзира нейното зараждане, въпреки че то е отричано от високопоставени фигури в държавата. На тази тема е посветена трилогията й „Мафиотски романс” (изд. „Световит“). Авторката проследява етапите на развитие и срастването на организираната престъпност с властта. С право мнозина критици я определят като летописец на прехода.

Авторка е на радиопиеси и сценарии на документални филми. По неин сценарий е заснет филмът „Каре от праведници”. Тогавашният „Художествен съвет на Киностудия „Бояна” го спира от прожектиране, а след това лентата изчезва безследно.

Вижте и

Приживе Донка Петрунова е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Световната асоциация на писателите криминалисти.

Тя е носител на орден „Кирил и Методий” ІІ ст., Почетна грамота за „Принос към българската култура”, отличието на СБЖ „Златното перо”, Голямата награда за литература на Академията на МВР. Отличена е със специалната награда на Международния конкурс за криминален разказ „Атанас Мандаджиев”, както и с годишната награда на критиката за „Най-добър роман”. През 2008 г. книгата „Бели рози в черна ваза” (изд. „Световит“) е отличен с „Голямата награда” на Съюза на българските писатели. Донка Петрунова е носителка на специалната награда на Националния конкурс „По стъпките на Агата Кристи”, организиран от издателство ЕРА. Нейното творчество е признато като своеобразна борба срещу престъпността и е отличено с „Кортик за особени заслуги” от МВР и със специалната статуетка на Темида от Министерството на правосъдието.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре