jailИзраелската полиция задържа вчера за кратко шефа на ерусалимското бюро на „Вашингтон пост“ Уилям Бут заедно с негов колега близо до Портата на Дамаск в Ерусалим, предаде ДПА.
Асоциацията на чуждестранната преса, която защитава правата на журналистите в Израел и палестинските райони, заяви, че Бут и Суфиан Таха, кореспондент на вестника на Западния бряг, просто са интервюирали ученици.

Гранични полицаи махнали на чуждестранния кореспондент и на палестинския журналист да дойдат при тях и им поискали личните карти. Те представили картите си от израелската правителствена пресслужба, но те не били взети предвид и последвало искане да представят официалните си документи.

Въпреки че журналистите дали ясно да се разбере, че са работели по материал за „Вашингтон пост“, полицаите ги отвели в близко полицейско управление, където били държани около 40 минути, а после пуснати. Когато попитали органите на реда къде са били държани, те й им отговорили, че са заподозрели журналистите „в подстрекателство“ на палестинци, заяви Асоциацията на чуждестранната преса.

Говорителката на израелската полиция Луба Самри каза, че минувач се е оплакал, че палестински протестиращи в Източен Ерусалим били приканвани да организират провокация за „пропагандни цели“.

„Във връзка с жалбата полицията е задържала определен брой заподозрени, за да изясни фактите“, заяви тя и настоя, че силите на реда са действали „внимателно“ и „дискретно“, а когато станало ясно, че журналистите не са извършили престъпление, те веднага са били пуснати.
Главният редактор на отдел „Международни новини“ на „Вашингтон пост“ заяви следното: „Макар те вече да са на свобода, ние смятаме, че задържането на каквито и да било наши журналисти, където и да било е нещо изключително обезпокоително“.

Други журналисти, работещи в Израел и палестинските територии, реагираха гневно и определиха задържането за разпит като грубо нарушение на свободата на печата, пише БТА.
„Това е достоен за съжаление инцидент, който хвърля ненужна сянка върху дейността на отличен журналист“, заяви говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон и добави, че ведомството му ще поиска разяснения от полицията.

Директорът на израелската правителствена пресслужба Ницан Чен също разпространи изявление, в което изрази съжаление и каза, че случилото се вероятно е резултат от недоразумение. Той подчерта, че свободата на печата е „върховна ценност в израелската демокрация“ и че Израел „прави всичко, за да може чуждестранната преса да работи свободно, без никакъв натиск“. „Призоваваме силите за сигурност и журналистите да проявяват сдържаност и да избягват конфронтация в тези напрегнати времена“, призова той.

Асоциацията на чуждестранна преса излезе с изявление, в което изразява протест, като нарича „абсурдно“ подозрението за „подстрекателство“ срещу уважавана международна медия, както и самия арест.