Ученици изстрелват първия български сателит

Ученици изстрелват първия български сателит

655-402-satelitВиктор Милев и Костадин Николов, ученици от Варна в математическата гимназия „Д-р Петър Берон”, са първите, които са сглобили и ще изстрелят сателит в небето над България.

Близо година ентусиастите работят, за да направят първия изкуствен спътник, който е построен в България.

„Идеята е той да бъде изстрелян на 1000 м, от където той ще пада с парашут и всяка секунда ще предава данни за различни състояния на атмосферата, като температура, налягане, състояние на въздуха.

На самото състезание се поставят три сателита в ракета, с която се изстрелват, като накрая се съпоставят данните на всички участващи отбори“, заяви Виктор.

„За да направим сателита, използвахме набор, след което свързахме сензорите и направихме наши програми, които автоматично да обработват данните, които можем да изкараме директно в графики. В бъдеще можем да добавим и още сензори, за което имаме капацитет“ допълни Костадин.

CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в рамките на обема и формата на кен за безалкохолна напитка.

Предизвикателството за тези, които участват в този конкурс, е да поберат всички основни подсистеми, намиращи се в сателита, като мощност, сензори и комуникационна система, в този минимален обем.

След това CanSat се изстрелва с ракета на височина на няколко стотин метра, където той изпълнява своя научен експеримент и постига безопасно кацане.

 

Източник: БГНЕС     Редактор: Александра Грамова

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори