Сега четете
Меркел се обяви срещу изолирането на Гърция

Меркел се обяви срещу изолирането на Гърция

655-402-merkelГерманският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу дискусията за необходимостта от затварянето на границата между Македония и Гърция, за да бъде намален бежанският поток.

„Външната граница на Шенген минава между Гърция и Турция. Просто да се вдигнат защитни заграждения в Македония, която изобщо не е член на Европейския съюз, без да се погрижим в какво бедствено положение се оказа Гърция, това не само не е европейско поведение, но това не би решило нашите проблеми,“ каза Меркел в интервю за вестник „Щутгартер цайтунг“.

В същото време тя смята, че Атина недостатъчно добре охранява външната граница на ЕС.

„Искаме да помогнем на Гърция да подобри това. Сега Европа трябва да реши каква роля иска да играе в света – да бъде континент, който се самоизолира, или континент, който остава верен на своите ценности и интереси. Това как ще действаме сега, ще предопредели също как ще изглеждат нашите отношения с Близкия изток“, посочи германският канцлер.

Меркел отново подчерта важността на запазването на Шенгенското пространство.

„Искам да запазя системата на Шенген, която носи плюсове на Германия като на никоя друга европейска държава. Мнозина недооценяват колко е важен Шенген за всички нас, колко силно зависи нашето благосъстояние от свободното движение на хора и стоки. Категорично трябва да се насочат всички усилия за защита на външните граници на ЕС“.

Вижте и

Тя също така подкрепи идеята за зона забранена за полети в Сирия.

„В настоящата ситуация би било от помощ ако там имаше зона, в която никоя от воюващите страни да не извършва атаки от въздуха, нещо като зона забранена за полети“, каза германският канцлер.

Източник: vesti.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре