Сега четете
Борисов не иска ограда с Гърция срещу бежанците

Борисов не иска ограда с Гърция срещу бежанците

655-402-bojko-borisovИдеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македонско-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Прага преди срещата на Вишеградската група.

„Оценяваме стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС”, добави премиерът.

„Позицията на България винаги е била ясна – да се затворят всички външни граници на ЕС, за да може миграцията да става през легалните ГКПП-та”, каза Борисов.

Той подчерта, че този въпрос засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение.

„Чух спекулации, че едва ли не някой ми се е обаждал, възлагал задачи или правил забележки. Разговорът с канцлера беше по мое искане, исках, тъй като имаше напрежение с днешната среща да уведомя както предишния ден Жан Клод Юнкер, както комисарят Аврамопулос,че ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда – не ни се строи. Нито е европейско, нито е демократично”, заяви Борисов.

Според него мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция.

„Ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда, не ни се строи. Нито е европейско, нито е демократично. В същото време имаме проблем, защото сме шенгенска държава, а нашите съседи не си изпълняват ангажиментите, затова именно Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред и по-остро настоява за незабавни мерки от страна на Гърция”, посочи Борисов.

„Днешната среща изпълни своята цел да покаже на Европейския съвет, че искаме още този четвъртък-петък да се вземе решение по миграционния проблем, защото много месеци се пропуснаха”, каза министър-председателят, след като обсъди проблема с лидерите на Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

По думите на Борисов днешната среща не е била насочена срещу никоя друга държава.

Вижте и

„Всички ние, ползвайки кохезионната политика на ЕС, направихме така, че нашите държави да изглеждат значително по-добре. Затова сега трябва заедно да решим общоевропейския проблем”, каза Борисов.

Той посочи, че България изпълнява всички критерии за шенгенска граница и добави, че двойният стандарт към нашата държава и Румъния не е правилен.

По думите му „харчим огромни пари и не сме търсили помощ досега, защитаваме границата си и от страна на България не сме допускали нарушаването ѝ в мащаби, които да създадат проблеми на другите държави. Надявам се нашите съседи и приятели, които са неразделна част от ЕС, Гърция, да разберат, че трябва бързо да се стегнат и заедно да решим този проблем”.

Източник: Фокус, БГНЕС, БТА     Редактор: Николай Киров

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре