apple-iphone-6-hands-on-6-1500x1000Калифорнийска фирма съди Apple заради технологията за 3D Touch, изполвана в последните модели на производителя iPhone 6 и iPhone 6s.

От Immersion са подали искове в съда, както и в щатската Международна търговска комисия, като обвиняват компанията на Тим Кук, че е откраднала идеята за функцията от тях, пише Business Insider.

Дисплеите на двата модела смартфони работят с 3D Touch, който предоставя на потребителите допълнителни възможности за управление чрез жестове и чрез докосване по екрана с различна сила. В зависимост от силата на натиска върху дисплея, устройствата извършват различни команди.

Според обвиненията на Immersion с продуктите iPhone 6, iPhone 6s и Apple Watch, които сред функциите си имат тази технология, Apple е нарушила три техни патента. Заради това ръководството на компанията настоява за спирането на продажбата им в рамките на САЩ, както и за солидно обезщетение.

Фирмата, основана през 1993 г., е специализирана в разработването и развиването на такива технологии, наричани haptic технологии. Производителят твърди, че техните патенти са били използвани за 3 милиарда продукти.