skimap-image2Банско спира с протестите срещу липсата на втори кабинков лифт от курорта до Пирин планина. Това обяви кметът на общината Георги Икономов пред кореспондент на Kmeta.bg

„Няма да протестираме повече, това е сигурно. Над 90% от хората знаят, че е добре за развитието на зимния туризъм това, което искаме. Има някакви пречки да осъществим намеренията си за втора кабинка, за нови писти и спортни съоръжения. Нямам представа откъде идват и кой ги инициира тези препятствия. Чувам, че има спор по отношение на концесията. Според някои, единствено съоръженията влизат в концесията и нови писти могат да се правят само с нова концесия. Концесионерът пък смята, че има право да строи нови писти в територията на концесията. Този проблем трябва да се реши най-накрая. Защото губещи са хиляди хора не само в Банско, но и в региона, и в България”, твърди Икономов.

Той разкрива, че през зимния сезон в курорта работят хиляди души от различни краища на страната. Преди 3 години предложил да се актуализира съществуващият План за управление на Национален парк „Пирин”. Сега не е оптимист, че новият План ще реши този проблем. Нещата остават същите – с опашки и изнервени туристи пред единствения лифт.

„Получава се парадокс – България и община Банско харчат стотици хиляди левове за реклама, за да докараме туристи. И те идват в един курорт, в който се редят на опашка с часове. Тези пари за реклама са загубени, защото туристите повече не се връщат. В един момент ще започне голям отлив, защото няма как едни и същи проблеми да стоят от години. Туристите очакват да се решат тези проблеми, а това не се случва. Напротив, проблемите се задълбочават. От това губи и държавата. Съседните държави инвестират ударно в развитието на зимни курорти, а ние тъпчем на едно място. Ако не се развиваме, ще загубим туристи за сметка на курорти в съседните страни”, смята Икономов.

В Банско са наясно, че без нови лифтове и писти няма как да се развива туризмът. Но не спират с опитите да променят облика на града. „Мисли се върху създаването на цялостен бранд „Банско”. Сега рекламират по класически, но остарял начин – поставят едно пано с надпис „Община Банско”.

„Искаме ново лого за качествена реклама, а не да харчим пари на дребно. Да сме активни на пазарите, които могат да са ни от полза. Преди 3-4 години започнахме да работим активно в Турция е вече берем плодовете на тези наши усилия – турските туристи са все повече в курорта ни. Да наложим марка „Уникално Банско” за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от нашия край, предлагат се бански гозби и специалитети. Да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско”, твърди Георги Икономов.