iliev-book-234358-810x0Фотографът Илиан Илиев е сред претендентите за оскара на готварските книги “Гурманд”. Две от фотографските издания на Илиан, който живее и работи в Англия, са били номинирани за престижния конкурс. Едната книга е с рецепти за българско сирене, а другата – за кисело мляко.

“Да снимаш значи да виждаш. За да може да направиш хубави кадри, трябва първо да ги видиш. Ти създаваш снимката с първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, интересното, това, което останалите не го виждат”, споделя фотографът пред БНТ.

Илиан е израснал в семейство на ресторантьори и затова интересът му към кулинарията се зародил още от детството. Той започнал да снима храна малко след като се установил на Острова. Българинът се премества в Лон-дон заради един от най-добрите рекламни фотог-рафи в света – Джими Уормзър, с когото ги v свързва приятелство и общ работен проект.

Покъсно и семейните му ангажименти го принуждават да остане за по-дълго. Освен книгите за кулинарното изкуство има повече от 10 самостоятелни фотоизложби в България, Великобритания и Русия. Най-успешните са “Старите къщи”, “Войната в Косово”, “Балетни портрети”.
Дата: 15.02.2016 00:01
Източник: Стандарт – стр. 40/БНТ