garelowБлокадата на границата ни трябва да се разглежда като епизод от битката на гърците, кой_то не е насочен директно срещу България. Това заявижурналистът Иван Гарелов, според когото овладяването на ситуацията е въпрос на двустранните отношения между две правителства.
В периода, в който не сме подложени на обсада, през последните две-три години си позволявахме пренебрежителен, присмехулен начин на говорене за Гърция и гръцкото правителство.

Те обаче внимателно следят нашето отношение и трудно биха простили подобно пренебрежително отношение. Когато имаш такава позиция, а след това искаш отстъпка и разбирателство, естествено е, че ще те излъжат.

Гръцките правителства не се плашат толкова много от протести, както се случва с нашите, подчерта Гарелов.

„Те използват тази енергия на различните протести, които са сред най-живописните в света, в преговорите с кредиторите и по-богатите държави. Дали този номер на гръцката политика ще мине отново, ми е трудно да преценя. Самите гърци вече имат закон, който третира като противозаконно блокирането на международни пътища, но не го спазват”, подчерта журналистът.