Сега четете
Преглед на печата – 14 февруари

Преглед на печата – 14 февруари

press„Банкеръ“ – Обрат за „Виваком“. Спас Русев е аут

Каква ирония само. Два месеца след търга за продажбата на „Виваком“ спорът за собствеността на компанията се връща в изходна позиция. Самообявилият се за негов нов притежател Спас Русев ще се наложи да пие една студена вода, преди още да е платил и едно евро за мобилния оператор (ако изобщо е възнамерявал да плаща).Съратникът му Милен Велчев – в ролите си едновременно на продавач, купувач и управител на прекия собственик на компанията – „Вива телеком България“, също ще трябва да преосмисли амбициите си. Както е известно, през октомври 2015-а VTB Capital – инвестиционното звено на втората по големина банка в Русия ВТБ, обяви, че иска да продаде „незабавно“ мобилния оператор „Виваком“. Причината – непогасен от него мостови заем от 150 млн. евро към ВТБ. Да припомним, че заемът е отпуснат през 2013 г. на InterV Investment (б.а.- първият по веригата чуждестранен собственик на „Виваком“) и като обезпечение по него са дадени 100% от акциите на „Вива телеком България“. Така се стигна до ноември 2015 г., когато бе организирано наддаване за въпросните акции и за победител с оферта от 330 млн. евро бе обявен Спас Русев. По информация на „БАНКЕРЪ“ обаче VTB Capital по всяка вероятност ще се откаже от търга, но като начало е удължила до 10 март срока за погасяването на въпросния мостови заем. Може би защото руската банка трябва да задели големи провизии по този дълг.

 

„Стандарт“ – Японският император сваля шапка на Нешка

Нешка Робева няма грешка нито на Запад, нито на Изток. На 17 февруари световната треньорка и републиканска бунтарка ще получи „Орден на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка“. Както подсказва името, височайшият жест идва от Япония. Церемонията ще бъде в резиденцията на посланика. Нешка от десетилетия е претръпнала на всякакви награди, но със сигурност цени формулировката „за изключителните заслуги към културния обмен“. И, разбира се – за приноса към развитието на любимия й спорт в Япония. Робева е от съвременните наследнички на Жана Д’Арк, които предпочитат да бъдат „черни овци“, отколкото светски лъвици. В биографията й има изумителни епизоди. Половината от тях са свързани с националния отбор по художествена гимнастика и неговите медали, другите: със социалните изяви или по-точно – със социалните несъгласия на Нешка. А при нея разнообразието е голямо. Като народен представител първа хвърля камък в блатото на соцпарламента. „Записва“ се в „черния списък“ на Комитета за спасяване на Русе. Политбюро обсъжда развода й в продължение на два часа…
В началото на миналия арт сезон Нешка направи нов спектакъл за вече 15-годишната си трупа „Нешанъл арт“: „Разбъркай го – да се оправи“. Нейното чувство за хумор отдавна е доказано, както и другите й таланти, но Робева все пак предпочита мъдростта пред иронията. Това не й пречи да се шегува: остава в отлични отношения с всички, на които спестява горчивите истини за самите тях.

„24 часа“ – Кръстиха детска градина на Веселин Маринов преди 17 години, вече 4 носят името му

Певецът сменил партизанката Вела Пеева “По-добре детската градина да се нарича “Веселин Маринов”, отколкото “Вела Пеева” – човекът помага с каквото може”, казват в родопското село Баните. Други пък обявяват, че е срамота детско заведение да носи име на жив човек. Част от общинските съветници дори умуват да внесат предложение за ново преименуване на детската градина. Надписът ЦДГ “Веселин Маринов” е от 1999 г. Преди това забавачката носела името на партизанката Вела Пеева. “Веселин Маринов отначало приел с притеснение да е патрон на градината приживе.

„Труд“– „Ало“ измамници отмъкнаха 1500 лева от родителите на депутат

 

Семейство на депутат стана жертва на телефонна измама, съобщи бТВ.
Родителите на Милен Михов, депутат от Патриотичния фронт, стават жертва на нагли измамници. Казват им, че техният син дължи голяма сума за радиатори. Започнали от 3 хиляди лева. Но като разбрали, че възрастните хора ги нямат, се съгласили и на 1500. Отворили са дума за ценности и злато. Случаят се разследва от старозагорската полиция. Депутатът разказва, че родителите му нееднократно са ставали жертва на обаждания с разказ, че някой от семейството е болен или пострадал при инцидент. Но досега не са се поддавали.

Вижте и

„Moнитор“–  Бягаме на Острова за личен фалит

 

Все повече българи, нямащи възможност да изплащат вноски по кредити и сметки към монополистите, се заселват във Великобритания, за да се обявят във фалит и да вземат документ от тамошен съд. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от КНСБ за обсъждане на 2 законопроекта за личния фалит. Единият е на партия АБВ, а другият – на Асоциацията за финансова коректност. Според адвокати, запознати с проблема, за да фалираме оттатък Ламанша, има няколко условия. Най-важното е човек да може да се установи и да отговори на условията за уседналост на Острова. След това завява пред съдия невъзможността си да покрива задълженията си към кредиторите и иска да започне процедура за обявяването му във фалит. В тази част на ЕС имат стари традиции и дългогодишна практика по проблема и решението на съдията излиза за няколко месеца. Николай Островски от Асоциация „Финансова коректност“ обясни, че назначеният от британският съд синдик проучва дали цялата информация, декларирана от длъжника отговаря на истината. „Хората отиват там, защото у нас няма закон за личния фалит”, смята той. „За това нищо не пречи на едно физическо лице да отиде във Великобритания и да поиска започване на процедура за фалита му. Тя и решението на съда важат за всички страни от ЕС.

БГНЕС– Жак Атали: Да излезем от негативните идеологии

Човечеството открай време се люшка между негативните мирогледи за света и историята, в които човешкият проект се изразява в организирането на парад пред някаква заплаха – реална или въображаема, и позитивните светогледи, основани на утопии, които след това трябва да се конкретизират чрез проектите. Негативните идеологии винаги в крайна сметка използват като претекст заплахите, за да погазят свободите. Понякога, когато противниците им ги застрашат, позитивните мирогледи стават негативни. В близкото минало като негативна идеология може да се цитира националсоциализмът, изграден върху измислената заплаха от евреите, като позитивна идеология, подведена към негативна – комунизмът в една-единствена страна, станала тоталитарна, като реакция на повече или по-малко измислените класови врагове. Като позитивни идеологии, които могат да бъдат одобрени или отхвърлени – либерализмът и социалдемокрацията. Днес две опасности изграждат две нови негативни идеологии и пораждат проекти, носещи зародиша на тоталитаризъм. Заплахата от фундаментализъм, примесена с тази от неконтролирания приток на бежанци, води до идеология, отричаща и едната, и другата, и предлагаща да бъдат издигнати институционални и физически прегради. Това се вижда навсякъде, например в речите на Доналд Тръмп в САЩ и в тези на екстремистките партии в Европа. Климатичната заплаха води също до идеология на затварянето, основана на забрана за производство или за консумация, или за поемане на какъвто и да е било риск. Това също се вижда навсякъде – в изказванията на най-радикалните от еколозите в САЩ, Европа или Япония. Динамиката също е тоталитарна, както показва поведението на тези, които се противопоставят яростно на всякакви инфраструктурни проекти, пренебрегвайки демократичните процедури, които са ги разрешили.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре