Сега четете
Децата ползват интернет, преди да са се научили да четат и пишат

Децата ползват интернет, преди да са се научили да четат и пишат

child-865116_640Децата използват интернет дори да не могат да четат и пишат, сочат проучвания на Националния център за безопасен интернет и факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Резултатите бяха представени на пресконференция в БТА на 9 февруари – Международния ден за безопасен интернет. Няма взаимодействие между родители и учители за формиране и развитие на медийната грамотност сред децата, съобщи главен асистент Данаил Данов от СУ.

Неговото проучване обхваща 1000 респонденти, 200 от които са на възраст между седем и осем години. Неговите заключения съвпадат с тези от други две изследвания на негови колеги от университета. Според Данов формирането и развитието на медийната грамотност трябва да е резултат от координиран процес на сътрудничество и взаимодействие между родители, учители, педагози и медийни специалисти.

Медийната педагогика трябва да бъде обособена като отделен дял на педагогиката и да бъде включена в образованието. Данов смята, че са нужни законодателни промени, които да не допускат създаване и разпространение на медийно съдържание без препоръки за използване съобразно възрастта на потребителите.

Вижте и

Изследване, направено между 48 студенти – магистърска степен, от факултета по начална и предучилищна педагогика показва, че 90 на сто от тях смятат, че съдържанието в интернет не е подходящо за деца. Респондентите са посочили, че децата до шестгодишна възраст е добре да използват мрежата до час и половина на ден, а до деветгодишна възраст – до два часа и половина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре