ПИК Марти ОКак изпратено на шега писмо се превръща във водеща новина за кафяв сайт

Понеделник ранен следобед. Двама българи в Лондон си говорят. Обсъждат атаките в кафявите медии срещу всеки, който по някакъв начин не е симпатичен на икономико-медийно-съдебното статукво. Разбира се, че всеки, който се усъмни в правотата на определени лица, бива обявяван за гей след по-малко от 24 часа от сайтовете, които депутатът от ДПС Делян Пеевски използва за изявленията си.

Откакто Радан Кънев обяви, че минава в опозиция и споменава по-често имената на Делян Пеевски и Сотир Цацаров, любим сюжет за кафявите медии стана „Рада Дълбоката“, както те наричат лидера на ДСБ.

Един приятел със сравнително високо IQ ми каза, че вярва на историите за “Рада Дълбоката”. Тогава си казах, че след като и умни хора се връзват следтолкова системно облъчване, трябва да се покаже що за журналисти работят там“, разказва пред Клуб Z Иван Филипов. Той е консултант в столицата на Великобритания, завършил е престижния London School of Economics.

“Съчиних си някаква глупост, която да е точно в стил ПИК. Пратих им я на мейла, който са дали за контакт. Реших да проверя“.

И Иван започва да пише измислицата:

„Радан Кънев се опита да си уреди гласове в Лондон, но си уреди нов любовник. Това е последната мълва сред българската емиграция в Лондон, която достигна и до мен. С риск да разбуня духовете, ви пращам тази история на своя глава, надявам се да бъде отразена в ПИК!”

Следва измислен разказ за среща на Радан Кънев със сънародници в Лондон, която останала скрита. Били се събрали около 30 души, разбира се – „представители на българското ЛГБТ движение в Лондон”. Авторът продължава в писмото:

„На всичкото отгоре на афтър-партито след либералната вечеринка, Радан си отишъл с такси с млад нашенец (снимки на таксито и Мартин – новата тръпка на Рада), който работи като консултант в Лондон по човешките права, и помага на хомосексуалисти от бежанските страни да се уреждат с по-лесен статут в Европа. За него става ясно само, че в БГ гей-средите на Лондон е известен като Марти-О…

Прикачил съм снимки, моля не си затваряйте поне вие очите, след като много „сериозни“ медии ми обърнаха гръб! Явно за Бойко Лондон е люлка на демокрацията, а за Рада – на разврата…”

Иван Филипов изпраща писмото в 16:50 българско време на обявения адрес за контактiapikbg@gmail.com.

След по-малко от половин час „новината“ вече е публикувана.

Иван изпратил писмото от адрес с име KIRIZI PINIZI, което по никакъв начин не усъмнило редакцията. Проверил няколко пъти дали ще получи отговор с допълнителни въпроси. Не получил. Малко по-късно „новината“ е свалена. Днес обаче „новината“ от Лондон отново е на линия и дори е водеща за сайта под заглавие: „СЕНЗАЦИЯ В ПИК! Рада Дълбоката с нова тръпка в Лондон – Марти О“.

Точно това исках да покажа, но не вярвах да се стигне чак дотук“, споделя Иван Филипов. „Е, явно санитацията е на твърде ниско ниво и са готови да публикуват каквато и да е помия, стига да е за някой (временно), неудобен за тях.“

А снимките какви са? Едната е на приятел на Иван, направена на парти преди година. Другата е от мрежата:

„Написах в гугъл black taxi london night и една от първите, които видях, е тази“.

„Новината“ все още блести на кафявия сайт, а читателите му не са информирани, че са били излъгани.

clubz.bg