zx450y250_1356978Романът „Физика на тъгата” на Георги Господинов влезе в пряка конкуренция с „Престъпление и наказание” на Фьодор Достоевски за награда в САЩ. Заслугата е на преводачката Анджела Родел, чиято работа по книгата й донесе номинация за PEN Translation Prize.Най-старата писателска организация в света удостоява с отличието изключителните преводи, появили се на английски през съответната година, а романът на Господинов излезе отвъд Атлантика с клеймото на Open Letter Press през април 2015 г.Списъкът с финалистите включва пет заглавия, сред които са също „Виелица” на Владимир Сорокин, „Празно сърце” на Виола ди Градо и „Събрани разкази” на Кларис Лиспектор.Кой печели, ще стане ясно на 1 март.

В журито влизат изтъкнати преводачи на английски от руски, арабски и френски, а призът е нареждан сред най-сериозните за изкуството на превода.На английски език „Физика на тъгата” излезе през 2015-а година, чрез американското независимо издателство Open Letter. Наскоро стана ясно, че то подготвя публикуването и на друг български роман – „Една и съща нощ” на Христо Карастоянов.

Той ще е в превод на Изидора Анжел.Освен в САЩ „Физика на тъгата” е успешно продавана и в Европа.„Господинов пренарежда правилата на традиционния роман. Резултатът е въртележка от спомени”, отбелязва в броя си отпреди седмица белгийският вестник De Morgen. “По-добра преводна книга напоследък от “Физика на тъгата” не е излизала”, пък отбелязва холандският сайт за литература verstwee.nl.

Романът е сред най-четените и в Македония и Черна гора, а през 2014 г. беше сензация в Италия, където остана на няколко гласа разстояние от наградата „Стрега”, смятана за най-престижната на Апенините.

Името на Георги Господинов ще се споменава и на предстоящия кинофестивал „Златната мечка” в Берлин заради анимационния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”, създаден по едноименния разказ на писателя. Киномаратонът е от 11 до 21 февруари и 6-минутната продукция е включена в програмата за късометражни филми Generation, а излъчването й в германската столица ще бъде нейната премиера.