pasiИзборите за президент на Съединените щати не са особено важни за България, каза бившият външен министър Соломон Паси. „Има няколко параметри, по които американският президент може да повлияе на отношенията с България – част от тях са косвени, част от тях – преки“, добави той.

Една от косвените линии, по които американски президент може да повлия сериозно на отношенията между Съединените щати и ЕС, е подписването на споразумение за безмитна търговия. От тази гледна точка за нас е особено важно какви ще бъдат възгледите на отделните кандидати. В това отношение Хилъри Клинтън най-ярко се е заявила. Тя казва, че икономическото споразумение за свободна и безмитна търговия между ЕС и САЩ ще играе ролята на икономическото НАТО. Вторият важен въпрос за България са съвместните българо-американски военни бази на наша територия и дали новият американски президент ще иска да ги натовари с допълнителни функции и да разшири техните задачи.

Ние имаме интерес тези бази да са по-натоварени и да играят важна роля в стратегическите планове и на САЩ, и на НАТО, посочи Паси. И третият момент, през който пречупваме Белия дом, е ще направи ли следващият американски президент визита в България. Барак Обама не посети България за разлика от своите двама предшественици – Бил Клинтън и Джордж Буш.

БНТ, „Денят започва”