BNT_istoria_BG_11573БНТ ще проследи съдбата на 24 кабинета, управлявали от Освобождението до обявяването на Независимостта

Българската национална телевизия е подготвила за зрителите си разходка в миналото и ще разкаже повече за това кой, как и защо е управлявал страната след Освобождението ни от турско робство. От днес предаването на БНТ “История.bg” ще проследи съдбата на управлявалите Третата българска държава. Форматът ще обхване 24 правителства от периода след Освобождението до обявяване на Независимостта. “История.bg” ще проследи какво е довело на власт, какво ги е свалило и какво наследство са оставили всички -от кабинета на Тодор Бурмов през 1897 г. до този на Александър Малинов.

Водещи на предаването ще са Георги Ангелов, Горан Благоев и Андрей Захариев. Тримата ще се опитат да отговорят има ли народопсихология в политиката и повтарят ли се отминали тенденции в управлението на България. “Формата на публицистичен сериал дава възможност за първи път темите да не са ограничавани в рамките на едночасовото предаване, а да бъдат продължавани до изчерпването им и в зависимост от коментарите на събеседниците. Това е програмен ход, който разчита на провокацията в края на всеки епизод към интереса на зрителя да види продължението в следващия, както е в киното”, коментира програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Продуцентът на “История.bg” Анна Яковлева обясни, че няма спомен в предаването да е имало тема, за която да е стигнало времето. “Затова решихме при разглеждането на българските правителства от Третата българска държава да не налагаме това ограничение.

Възможно е да се окаже, че правителство, управлявало само няколко месеца, изисква повече дискусионно време. С каква бързина ще се движим зависи изцяло от събеседниците и това, което те имат да кажат. Този нов подход е породен от желанието ни да разгледаме как се е развила изпълнителната власт и политическата партийна система в България”, обясни тя.