Сега четете
Виктор Орбан- политикът, който защитава интересите на унгарците

Виктор Орбан- политикът, който защитава интересите на унгарците

В четвъртък късно вечерта на посещение в България пристига унгарският премиер Виктор Орбан. Той ще проведе редица срещи на най-високо равнище. Разговорът му с българския министър – председател Бойко Борисов ще се състои рано сутринта в петък. Унгарският премиер Виктор Орбан е политик, за когото мненията са полярни.

Противник на свободното и безконтролно пропускане на мигрантите в Европа, той пръв издигна бариери по границата на страната си със Сърбия и Хърватия, след това правителството му оспори системата от квоти за преразпределение на бежанците в ЕС. Преди това Орбан стана популярен с факта, че се изправи срещу големите европейски корпорации, като предприе мерки да защити унгарското общество от банките и техните високи лихви и останалите монополи, сред които и енергийните.

На посещение в България е премиерът на Унгария Виктор Орбан, който вече поиска страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство, защото защитава добре външните граници на Съюза и може да помогне в борбата за овладяване на бежанската криза.

Орбан е известен с крайното си отношение към кризата с бежанците в Европа. Унгария е една от страните, които се противопоставиха категорично на квотите за имигранти и подаде иск срещу това предложение на ЕК в съда на ЕС.

Будапеща построи телена ограда по границите си със Сърбия и Хърватия, за да се предпази от мигрантите и лица, търсещи убежище, които бягат от войната и бедността в Близкия изток и Азия. Бариерите първоначално привличаха критики от страна на партньорите от ЕС, но няколко страни, като Словения и Австрия също поставиха заграждения.

Други наложиха проверки в рамките на безвизовата зона на Шенген, за да се справят с потока. Орбан на няколко пъти предупреди, че заливането на континента с мигранти от Близкия изток и Северна Африка ще доведе до постепенното му ислямизиране, а европейската цивилизация ще загине.

51-годишният Орбан е смятан едва ли не за национален герой в родината си, въпреки че през последните 4 години и срещу неговото управление имаше протести, а Брюксел на няколко пъти проверяваше Будапеща за евентуални нарушения на върховенството на закона. Орбан кара трети мандат начело на Унгария и по нищо не личи, че скоро ще сдаде властта.

Той е пълен господар на политическата сцена в родината си, където нито един опонент не изглежда способен да го детронира – както в собствената му партия, така и сред опозицията.

Запален по футбола, женен и баща на пет деца, той поляризира обществото както никой след края на комунизма, но предприе стъпки за подобряване на положението на уязвимите слоеве от обществото като например поемане на сметките за електричество на социално слабите унгарци и се опълчи се големите европейски корпорации в страната.

Банките в Унгария работят под натиск, след като парламентът ги принуди да компенсират клиентите си за предишни практики. Става въпрос за ипотечни заеми, взети в чужди валути, което след обезценяването на местния форинт по време на финансовата криза доведе до невъзможността на гражданите да погасяват месечните си вноски. С това той, разбира се, ядоса Брюксел, защото засегна големите корпоративни интереси на Стария континент и Орбан бе наречен „диктатор“ и заплашван многократно със санкции. Орбан обаче не се поддаде на натиска на европейските чиновници и продължи в същия дух да принуждава монополите да работят по пазарните правила.

Вижте и

Тема абсолютно актуална и за България, между впрочем. У нас обаче по нищо не личи, че може да се случи това, което се случва в Унгария. А вече и в Полша.

В Унгария, например банков данък беше въведен като временна мярка през септември 2010 г. и оттогава е генерирал приходи от 843 млрд. форинта (3.1 млрд. долара). През същата година правителството на практика национализира частни пенсионни фондове с капитали от над 12 млрд. долара и въведе секторни данъци в енергетиката, телекомуникациите и търговските вериги.

Орбан се обявява за ожесточен противник на глобализацията. Обича да говори и за края на „ерата на банкерите“. За четири години Орбан консолидира властта си, като прие закони за Конституционния съд, Главната прокуратура, Сметната палата, Избирателната комисия, медийният регулатор, Агенцията за стимулиране на конкуренцията и Централната банка, които регламентират строго дейността на тези институции.

Сега Орбан подкрепя новото консервативно правителство в Полша, което изглежда е поело по неговия път с приемането на няколко спорни закона, критикувани от правозащитни организации и граждански сдружения.

Но Орбан има подкрепата на страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия, а отделно и на Словения, така че оформя централно-европейски блок, който надхвърля 70 милиона души и който доста често се съпротивлява на централната власт в Брюксел по отношение на болезнени теми, от които сега на челно място е миграцията

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре