Сега четете
Рисувани филми от 33 държави гостуват в НДК

Рисувани филми от 33 държави гостуват в НДК

12347903_1674696939453054_7470579563324273400_nСветовният фестивал на анимационния филм (СФАФ) – Варна, гостува на Националния дворец на културата със специална разширена програма, включваща най-доброто от анимационните филми през изминалата година. Зрителите в София имат възможност да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени с разнообразни техники, като куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи. В тазгодишния световен фест участваха 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки, и много от тях ще видят софиянци. Голямата награда отиде при „Песен за морето“ на ирландския режисьор Том Мур.
Прожекциите ще са между 29 и 31 януари в кино „Люмиер“ (зала 11)
„Много се радвам, че ще направим и този авторитетен фестивал в двореца и така ще отдадем заслуженото и на това изкуство. Благодаря на Анри Кулев за страхотното ни сътрудничество и за всичко, което прави за този фестивал. Особено съм щастлив, че ще успеем да покажем на стотици деца, чрез детската ни работилница, чудния свят на анимацията, както и да съберем заедно и да покажем творчеството на няколко поколения аниматори. Това е част от усилията ни НДК да стане мост между поколенията в изкуството, за да могат да си предават един на друг вдъхновението и таланта си“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.
От своя страна проф. Анри Кулев – директор на фестивала, сподели: „Чудесно е, че Националният дворец на културата се превърна в онова средище на изкуствата, което трябва да бъде. Имахме ползотворни срещи с господин Боршош и смятам, че толкова голям световен фестивал не бива да бъде ограничен само в рамките на Варна, но има своето място и в София. Надявам се успешното ни съвместно сътрудничество да продължи и в бъдеще.“
Особено място във фестивала ще имат детските анимационни работилници, както и представянето на студентски филми от различни университети, в които се изучава анимация. Работилниците за малките автори, които не спират да изненадват с творчество и идеи, ще се проведат от днес до 31 януари в зала 4. Организаторите вече седма година разширяват дейността си, насочена към най-младите артисти в България, като организират подобни уъркшопове в страната. Накрая ще бъде показан филм, сътворен от малките аниматори.
Програмата на фестивала включва и голяма изложба, наречена „Автори художници“, събрала най-доброто от няколко поколения български аниматори. Тя може да се разгледа във фоайето на полуетаж-изток до 31 януари.
Сред авторите в тази изключително разнообразна изложба ще видим Тодор Динов, Доньо Донев. Иван Веселинов, Стоян Дуков. Иван Андонов, Андрей Кулев, Анна Харалампиева, Анри Кулев, Антоанета Четрафилова, Асен Мюнинг, Аспарух Петров, Ася Кованова, Атанас Василев, Борис Праматаров, Борислав Деспотов, Велислав Казаков, Велислава Господинова, Витко Боянов. Владимир Шомов, Десислава Бонева, Димитър Василев, Дмитрий Ягодин и др.
СФАФ във Варна, който се провеждаше от 1979 до 1989 г., бе възроден през 2011 г. по инициатива на режисьора и аниматор Анри Кулев. Организаторите се надяват събитието да се превърне в традиция и да възвърне предишната си слава на един от най-значимите фестивали за анимация в света.
Любословие по 24 часа

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре