865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741e1684852c0fd34e157765f482c2b1552160 – годишен юбилей чества през т.г. Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“ в Свищов. Културната институция е основана на 30 януари 1856 г. в крайдунавския град по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович. С различни събития през цялата година читалището ще отбележи подобаващо юбилея. На 29 януари от 09.30 часа в манастира „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужен благодарствен молебен. От 11 часа пред къщата на един от основателите – Димитър Начович, официално ще бъде открита паметна плоча.

Бронзовата композиция с вградена мраморна плоча с надпис бе монтирана на къщата преди дни. Тя е изработена от скулптура Николай Гърков. В нея, освен емблемата на първото читалище, са вплетени и символи на всичките му основни дейности – музика, театър, библиотека, танц. Ежегодно на това място на датата на основаването – 30 януари, читалищните служители и дейци на културата поднасят цветя на признателност. Следващата юбилейна проява ще е в деня на Св. Св. Кирил и Методий – 11 май, за когато също е предвидена тържествена програма.

На 4 юни културната институция организира Общински празник на читалищната художествена самодейност. Преди 160 години четиримата общественици учредяват читалището. Първоначалната сума, събрана за учредяването на читалището е доста значителна – 37 409 гроша и дава възможност институцията да започне  пълноценна дейност веднага. На 22 март 1904 година търговецът Кирил Д. Аврамов, родом от Свищов, подписва дарителски акт, с който предоставя на Свищовската община 200 хил. златни лева за построяване на сграда за театър и читалище. Основният камък за тях се полага на 11 май 1904 година. Изготвянето на проекта за сграда се възлага на едни от най-известните архитекти на България по това време – Георги Фингов и Киро Маричков. В съответствие с волята на дарителя, първото българско читалище носи името „Еленка и Кирил Д. Аврамови”. Към читалището функционират Първа обществена библиотека,

Първи български хор “Янко Мустаков”, Детски хор „Дъга”, Детско – юношески танцов ансамбъл “Дунавска младост”, Драматичен театър, Кафе – театър, Школа по изкуствата – музикални инструменти (пиано, китара, акордеон, електронни инструменти), групи за класически и модерен балет, Мажоретен състав, хип-хоп група, Работилница за таланти „Аз мога” (керамика и приложни изкуства). Читалищните състави и формации активно присъстват в живота на общината и участват във всички нейни културни, а също и спортни събития, представят се в национални и международни празници и фестивали.