41516221071407200Турското държавно обвинение поиска доживотни присъди за двама топ журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет” по обвинения в разкриване на държавни тайни, съобщава „Франс прес”.

Случаят е свързан с разкриване на информация, че правителството на турския президент Реджеп Ердоган се е опитало да достави оръжия на ислямисти в Сирия.
Прокурори поискаха от Истанбулския съд да наложи на главния редактор Джан Дундар и директора на бюрото на вестника в Анкара Ердем Гюл по една утежнена доживотна присъда, доживотна присъда и 30 години затвор, отбелязва местната медия Dogan, позовавайки се на обвинителния акт.

Съобщава се, че Ердоган и ръководителят на разузнаването Хакан Фидан саищци в обвинителния акт.

Дундар и Гюл са под домашен арест от края на ноември 2015 година заради разкрита от тях информация, че правителството доставя оръжия на ислямски бунтовници в Сирия. Представяните от тях доказателства са от януари 2014 година.

От ноември 2015 година те са държавни в затвор край Истанбул.
Според обвинителния акт те са се сдобили и са разкрили държавни тайни за „шпионски цели” в опит „насилствено” сваляне на турското правителството, както и за подпомагане на „въоръжени терористични организации”.

Очакваше се прокуратурата да поиска по-леки наказания.
Случаят задълбочава проблема със свободата на изразяване в Турция. Ердоган заплаши Дундар, че „ще плати цена” за публикуваната статия.