БЧКМогат ли децата да оказват помощ при проблемна ситуация разказа д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК.

Преди всичко д-р Тодоровска даде информация за състоянието на 5-годишното дете, което вчера падна от кабинковия лифт на Витоша. Планинските спасители са установили веднага след инцидента, че няма наранявания, което по-късно се е установило при прегледа от лекарите – специалисти в “Пирогов”. Детето, както и неговите родители, е изживяло една силна уплаха.

За обучението на деца да оказват първа помощ в учебните заведения и как такова знание може да бъде полезно на едно дете д-р Тодоровска подчерта, че първите 5 минути след инцидента са често решаващи за живота на един човек. В другите държави децата се обучават да дават първа помощ още детската градина. Затова миналата година Министерството на образованието започна една много добра инициатива – да изготви инструкции за обучение за опазване на живота при бедствие и за даване на първа долекарска помощ. Така учители и деца ще се запознаят с елементарните техники за оказване на първа поомощ. Инструкциите все още не са приети и обнародвани, но зам. генералният директор на БЧК се надява това стане тази година.

БНТ1, “Денят започва”