МермерскиТой е известен генетик, лечител и бивш дипломат, учен и пропагандатор на здравословно хранене и начин на живот – проф. Христо Мермерски. Ет о какво разкри той в ефира на предаването „Кой кой е“ на БНР.

Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. и защитава докторантура в Москва, Италия и България, специализирал е в Англия, Германия и САЩ. Преподавал е в 150 университета в САЩ, Русия, Европа, Африка. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Бил е заместник-министър на земеделието, съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон, специализира и преподава в Илинойския  университет през 1980 година.

В предаването по Радио София „Кой кой е“ проф. Мермерски за първи път разказва за 9-те кръга на ада, които преминава, за да завърши висше образование и за да практикува любимата професия. Селско момче от учителско семейство, Христо Мермерски ходи по 7 км всекидневно пеша в студ и пек, за да стигне до училището, завършва Белослатинската гимназия и Артилерийско училище, а до трети курс в Селскостопанската  академия се бои, че ще бъде изключен, въпреки че е отличен студент.

Проф. Мермерски отказа да живее в САЩ и да преподава в  САЩ. Пише и работи в София, нашумя много и покрай собственото си телевизионно предаване за здравословен начин на живот и хранене.

Завършил аграрен мениджмънт и отдаден на народната медицина и  здравословния начин на живот, Мермерски е популярен с 29-те си книги в областта на целебното и здравословното хранене и природната медицина.

Авторът е на изключително популярната „Българска енциклопедия за народна  медицина и здраве“. Книгата му “Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” се превърна в настолна за много българи. Мечтае да създаде у нас Клиника по природна  медицина, каквито има в САЩ, Китай и в много страни по света.

Живее в кв. Драгалевци в столицата и всяка сутрин се любува на красива гледка. В двора на къщата си е засадил  дървета и от ранна пролет до късна есен посреща гости с плодове, собствено производство.

Смята, че ако научно направление „Лечение чрез хранене” навлезе в  живота, ще сме много по-здрави. Популярният творец и учен проф.  Мермерски се стреми да предаде своето знание и опит в областта на  здравословното и правилното хранене, което води до жизненост и  дълголетие, на другите – било то негови студенти, читатели на неговите  книги или зрители на предаването му.