Ban_2-01_PressBBC

Рязко застудяване в Източна Азия е причинило смъртта на най-малко 50 души в Тайван и е задържало повече от 60 хиляди туристи в Южна Корея, предава BBC. Тайванските медии съобщават за бум в смъртните случаи, причинени от хипотермия и сърдечни атаки, след внезапния спад на температурите през уикенда. Междувременно тежките снеговалежи са принудили властите да затворят летището на корейския курортен остров Чеджудо и да отменят всички полети. Застудяването е обхванало още Хонконг, Южен Китай и Япония.

Сега

“Ислямска държава” разпространи в интернет видеоклип, който според нея показва кадри и последни думи на девет от атентаторите на 13 ноември в Париж, когато те убиха 130 души.
Агенцията прави уговорката, че не може да удостовери автентичността на видеоматериала. Френското външно министерство отказа коментар. Досега няма реакция и от офиса на френския премиер.
Видеото показва някои от нападателите, облечени в камуфлажни дрехи в пустинна местност преди атентатите в Париж.
“Това са последните изявления на деветте лъва на халифата, които бяха изпратени да поставят една цяла страна, Франция, на колене”, казва говорител зад кадър. Видеоматериалът показва и кадри с убийства на заложници, като сред екзекуторите са и някои от парижките атентатори. Според вестника един от палачите е терористът Билал Хадфи, самовзривил се край парижкия стадион “Стад дьо Франс”.Сред показаните в 17-минутното видео е и терористът Сами Амимур, ликвидиран при полицейския щурм на завзетата от атентаторите парижка концертна зала “Батаклан”.
“Който и да е в редиците на нашите врагове, той ще стане цел на нашите мечове”, звучи заплашителният глас зад кадър във видеото, докато се появяват кадри от “Тауър бридж” и катедралата “Сейнт Пол” в Лондон. Редят се кадри с ликовете на британския премиер Дейвид Камерън и спикера на Камарата на общините (парламента) Джон Бъркоу, като снимката на последния е изобразена като мишена за оптически прицел.

Монитор

67-о място заема България в последната класацията за боеспособност на въоръжените сили на различните държави по Света, изготвена от специализирания сайт Global Firepower (GFP).

Пред родната армия по показателите (над 50 на брой), които се отчитат за съответния индекс, като броя на различните единици бойна техника и на военнослужещите, гориво и други ресурси, бюджет, територия и дължина на сухоземните и морските граници, се нареждат например войските на Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Бангладеш, Беларус, Белгия, Холандия, Хърватия, Словакия, Тунис, Мароко, Етиопия, Нигерия, на раздираните от конфликти Сирия и Украйна, както и на съседните ни Гърция и Румъния. Веднага след нас се нарежда Кения, а Сърбия е поставена на две позиции след България и е следвана от Кувейт, Еквадор, Шри Ланка, Армения и Грузия. Македония пък въобще не фигурира в подредбата, в която са поместени общо 126 държави, последната от които е Сомалия.

24 часа

Металният бокс не е средство за самозащита, а точно обратното. Такова оръжие се вади за нападение, каза за “24 часа” шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов. За поставянето му са нужни поне 10-ина секунди – време, което един защитаващ се човек не би имал. С бокса се причиняват сериозни наранявания и щети, а атакуваният няма нито време, нито сили да отреагира, категорично е топченгето на София.

Оръжието е сред най-обсъжданите във фейсбук след убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. За смъртта му са обвинени Иван и Десислав Дамянови – Поничките. Братята удряли колата на Тодор няколко пъти с юмрук. Според свидетели той пък извадил бокс, слязъл и станало меле.

Стандарт

44,5 млн. лв. от общия бюджет на Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г., който е 563 млн. лв., ще отидат по оста за изграждане на центрове за ремонт на битови електроуреди. Целта е те повторно да влязат в употреба, а да не се превърнат в отпадъци, които замърсяват околната среда. С парите от ЕС ще може да се финансират и свързани с ремонтите дейности.
Една от целите на мярката по ОП “Околна среда” е да се улесни достъпът на гражданите до центрове за подготовка за повторна употреба, т.е. за ремонт за електроуреди като печки и хладилници. В резултат хората по-често ще избират да поправят старата си кафе машина, сешоар или прахосмукачка, вместо да купуват нови. Сега при разваляне на малки домакински електроуреди трудно се намират майстори и хората предпочитат да ги хвърлят и да напазаруват отново.

За финансиране по програмата ще могат да кандидатстват общините и бизнесът, заявиха за “Стандарт” от Министерство на околната среда и водите. Ясно е, че средства ще се дават за ремонт на стари електроуреди, а не за гаранционно обслужване на нови.

Би Ти Ви

Джеймс Улси-младши смята, че основна цел при евентуален сблъсък ще е изваждането на системите на врага от строя и че до голяма степен войната ще е битка на електронните системи. Затова тя би могла да бъде определена и като “кибер война”. Бившият шеф на ЦРУ по времето на президента Клинтън е в България, според него за да консултира бизнесмени и правителствени институции за възможността да се използват нови енергийни източници. Това каза той в студиото на БТВ. Улси поиска Едуард Сноудън да бъде предаден на правосъдието на САЩ и ако присъдата му е смърт, да бъде екзекутиран. „ Той трябва да бъде съден за предателство, да има справедлив процес с жури по нашата съдебна система и ако бъде признат за виновен, да бъде екзекутиран”, каза бившият шеф на ЦРУ. Според него, този човек е отговорен за смъртта на голям брой хора и според мен ще има още смъртни случаи. Той е предател и смъртната присъда за него би била справедлива. На въпрос не е ли прекалено крайно наказание Улси отговори: „Не, от гледна точка на измяната, която той направи. Хората в полицията в САЩ, в ЦРУ работят в тясно сътрудничество с мексиканските власти срещу трафика на жени и деца. И доколкото знам, имаха напредък, но след като Сноудън разкри секретна информация този напредък вече го няма.По неясни причини по този начин той реши да разкрие и на изнасилвачите и на трафикантите на жени и деца секретни факти”, завърши Улси.