bnrБългарската национална телевизия също уважи рождения ден на колегите си от БНР и излъчи документалния филм “Олово срещу словото”, посветен на 80-годишнината от създаването на националното радио. Любословие.БГ припомня, че 25 януари 1935 г. се смята за рождена дата на БНР. Историята на радиото се завъртя в ефира на медията снощи от 19 часа. Автор на филма е журналистката Поля Станчева, която бе генерален директор на радиото от 2001 до 2007 година. Телевизионният екип с режисьор Константин Младенов, оператор Божидар Симеонов и редактор Мира Бозева, използва и архивите на БНТ, за да илюстрира звуковата история на радиото и да надникне в неговото съвремие. В документалната лента прозвучаха гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в Златния фонд на БНР.

Поля Станчева обобщава, че историята на националното радио е историята на ХХ век. Според нея словото успява да прекоси ефира и да стигне до всеки, който иска да го чуе, тъй като борбата за неговата свобода никога не е спирала.

ДУМА припомня, че радиото е създадено с указ на Цар Борис III. На 18 юни 1935 г. за първи главен ръководител на Радио “София” е назначен поетът, художник и театрален критик
Панайот Христов, който е по-известен с псевдонима Сирак Скитник.

В началото на 1936 г. са инсталирани три антени с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма “Стандарт” за радиоизлъчване на средни вълни. Започват радиопрограмите в София, Варна и Стара Загора.

БНР ще отбележи своя 81-ви рожден ден с церемония по връчване на ежегодните награди на името на Сирак Скитник. Наградите са признание за труда на работещите в радиото и стимул, провокация към градивното начало. Празненството ще бъде тази вечер от 18,30 ч. в Първо студио на БНР.