Сега четете
Българка начело на ООН? – Мисията не/възможна

Българка начело на ООН? – Мисията не/възможна

Metodi_Andreev3 (1)Преди няколко месеца си мислехме, че българката Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО вече втори мандат, ще е официалната кандидатура на страната ни за генерален секретар на ООН.

Българското правителство обаче все още мълчи за номинацията й, което буди съмнение, че може в последния момент да бъде номинирам друг кандидат. Спряга се името на Кристалина Георгиева, Европейски комисар по бюджет и човешки ресурси и зам. – председател на Европейската комисия.

Според депутатът от ГЕРБ Методи Андреев проблемът с кандидатурата на Бокова е в начина, по който тя е била издигната от кабинета „Орешарски” – на тъмно без дебат. Тя беше издигната като кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, смята депутатът от ГЕРБ.

Само в България може да им спор коя от две кандидатури е по-добра при положение, че е държава, която няма почти никакво политическо влияние, а има възможност да оглави една от най-влиятелните международни организации, коментира депутатът от БСП Таско Ерменков.

Според Ерменков Кристалина Георгиева има много качества, с които е подходяща за висш пост в Брюксел, но няма качества за генерален секретар на ООН. По думите му за този пост се изисква да си добър дипломант.

Андреев напомни за комунистическото минало на Ирина Бокова, на което Ерменков отговори, че в България почти няма хора, които по един или друг начин да нямат комунистическо минало.

Вижте и

„Атаките срещу нея са израз на пещерен антикомунизъм”, обяви депутатът от БСП. Той припомни, че Европейската комисия, където работи Кристалина Георгиева, налага санкции на Русия, а нейният глас е решаващ за избора на генерален секретар на ООН.

bTV, „120 минути“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре