press“Мръсна вода в чешмите на 14 града”, информира Труд по повод резултатите от теста, поръчан от асоциация “Активни потребители”. Само в четири населени места качеството на питейната вода е добро. Това са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

Новинар допълва “Половин България пие замърсена вода”. Най-опасно е предозирането с хлор, защото, когато е над 0,4 милиграма на литър, става токсичен. Председателят на “Активни потребители” Богомил Николов информира в интервю за “Монитор”,  че прехлориране има в Русе, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.

Министърът на финансите е категорично против държавата да покрие дълговете на енергетиката, пише Сега и подчертава, че Владислав Горанов намеква за вдигане на данъците, ако страната продължи да трупа нови дефицити и дълг.

Водещото заглавие на Дума е “Горанов плаши с повишаване на данъците”, ако не бъде намален държавния дълг.  На редовната среща на бизнеса с правителството вицепремиерът Томислав Дончев  призна, че корупцията е сериозен риск за страната ни, пише още изданието.

Земя информира “Корупцията: 5% в Холандия, 60% в България”. 67 на сто от родните компании смятат, че патронажът и връзкарството са проблем за бизнеса. Данните са от изследване на Евробарометър.

“Фирми цакат служителите си с командировъчни в чужбина”, е водещата тема на Монитор. Командировани в Германия инженери например получават 200 евро командировъчни вместо 1 400. Миналата година в Инспекцията по труда са подадени 250 сигнала за такива нарушения.

Телеграф информира: “20 неполънолетни бандити са в неизвестност”, някои от тях са болни от СПИН и хепатит. Става дума за педагогическите интернати и т. нар възпитателни училища, които омбудсманът Манолова предложи наскоро да се закрият.

“Кметът насилник се оказа и измамник”, пише Стандарт. Семейна фирма на кметът на Стрелча Иван Евстатиев имала дългове към държавата от един милион лева. Наследниците му я продали срещу 5 хиляди лева и така данъчните служители не могат да вземат нищо.

“Погребват Тодор без резултати от аутопсията. Изследванията от софийската патология ще са готови в края на седмицата”, информира .24 часа във връзка с убийството на 18-годишния младеж във Враца.

Предприемачът Красимир Дачев заявява в интервю за Стандарт “Бизнесът не иска да чуе за предсрочни избори”. Политическата несигурност пречи най-много на икономиката, мотивира се той.

Директорът на Агенцията за социално подпомагане Минчо Коралски предлага, в интервю за вестник Сега винетки да се дават само на хора с увреждания, които наистина имат нужда от нея. Той участва в двете работни групи за промяна на ТЕЛК системата и отпускането на пенсии за инвалидност.

“Интернет гласуването е по-несигурно и по-скъпо”, от него имат изгода политици, търсещи лесни манипулации, подкрепащи ги неправителствени организации и фирми, свързани с изборния процес. Мнението е на професор Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, публикувано във вестник Труд.

В 24 часа деканът на Юридическия факултет в Софийския университет професор Сашо Пенов предлага да се въведе специален тест за кандидат-студентите по право и единен държавен изпит за всички завършващи специалността.

“Uber ще удвои развойния си център в България”, пише Капитал дейли. Американската компания ще набира IT инженери