Сега четете
Щъркелът Крайчо прекарал Нова година в Кения, Белчо – в Етиопия

Щъркелът Крайчо прекарал Нова година в Кения, Белчо – в Етиопия

sturkelРодни птици предпочетоха топлите африкански страни, където да останат, докато у нас се затопли

Една от задачите на природозащитниците от „Зелени Балкани“ през празниците беше да проследят къде пребивават някои от известните ни птици. Това са различни видове птици от редки и защитени видове, които са маркирани със специални предаватели и проследяват тяхното движение по широкия свят. По този начин еколозите знаят къде родните известни птици са прекарали Коледа и Нова година.

Двете женски белошипи ветрушки – BDS и BSB (това са буквите от техните орнитологични пръстени) са екипирани със сателитни предаватели. Тези две малки и грациозни соколчета мигрираха на юг към Африка преди няколко месеца и преживяват на сигурно и топло място зимните месеци. В първия ден от Новата година BDS е на територията на Нигерия, а BSB – в Чад.

От щъркелите има няколко птици, маркирани с предаватели. Не се знае къде е била младата Поли от Поликраище, Северна България, но братчето й Крайчо е посрещнал Нова година в Кения. Предавателят на Виктор-Куката, кръстен така заради рибарската кукичка, от която природозащитниците го спасили, им позволи да проследят неговото успешно възстановяване и дългата миграция до Африка. На 31.12. сутринта Виктор тръгнал от Южен Судан, минал през Кения и се установил в северна Уганда.

Белчо е другият възрастен щъркел, той е от българското село Белозем, част от мрежата на Европейските села на белия щъркел. Той е първия бял щъркел, който е маркиран с предавател по време на размножителния сезон. От 15 декември до днес пребивава в района на язовир Ингиа, на река Шабеле до гр. Асаса в Етиопия. Това е и най-голямата ВЕЦ на Етиопия, Melka Wakena, построена през 1989г., а надморската височина е 2300 м. Той е първият възрастен бял щъркел в България, който се проследява по този начин.

Вижте и

Най-голям домошар се оказа белоглавият лешояд Отец Григорий. Той е посрещнал Нова година на един електропроводен стълб за високо напрежение, на по-малко от пет километра от волиерата за адаптация на лешояди във Врачанския Балкан. Лешоядите често използват тези стълбове, когато има сняг и лошо време.

В същото време през празничните дни в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ са получени множество обаждания за „бедстващ бял щъркел“ в село Свобода, община Чирпан. Това е поредният гост от Европа, който, възползвайки се от топлото време, бе избрал да зимува край селото. По стар български обичай местните жители се отнесли със завидно гостоприемство към пернатия си гост и нееднократно са хранели щъркела с различни храни, някои подходящи, други не съвсем. Любопитен е фактът, че птицата не веднъж бе посетила различните традиционни коледни трапези, където имало прясно изпечено свинско месо. На практика за няколко дни белият щъркел се беше превърнал в местна атракция, особено с двата цветни пръстена, които, както бе установено, доказват полския произход на птицата, вероятно опръстенена от нейни защитници в Полша.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре