facebookВърховният съд на Германия обяви за незаконна функция, която стимулира потребителите на Facebook да рекламират социалната мрежа на своите приятели.

Според съдиите, промоционалната функция Friend Finder съставлява “насилствена реклама”, с което съдът потвърждава решението на предните две инстанции по делото, заведено от Федерацията на немските потребителски организации през 2010 г.

Facebook функцията подканя потребителите да ѝ дадат разрешение да събере имейл адреси от списъка с приятели или контакти от съответния профил, което на свой ред позволява на социалната мрежа да изпраща покани на потребители, които не са членове на Facebook, приканвайки ги да се присъединят.

Съдът счита, че това е подвеждаща маркетингова практика – решение, което вече бе взето от местен съд в Берлин през 2012 г. и 2014 г., според който Facebook е нарушил немските закони за защита на личните данни и търговските практики. Освен това, властите считат, че компанията не е осведомила правилно потребителите за това как ще се използват събраните от тях данни.

“Ще проучим внимателно съдебното решение, за да видим как се отразява то на нашата политика”, казва говорителка на Facebook в германия.